Kartofelki marcepanowe to pyszny deser gotowy w zaledwie pięć minut. To idealny i niezwykle prosty przepis dla osób, które kochają marcepan. Możemy je podawać samodzielnie jako szybką słodką przekąskę, albo wykorzystać jako dekorację do piernika lub innego ulubionego wypieku. Nie tylko świetnie sprawdzą się na świątecznym stole, ale także stanowią doskonałą słodką przyjemność dla fanów marcepanu na co dzień.
Składniki na kartofelki marcepanowe:
- 200 g masy marcepanowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
W osobnej miseczce mieszamy kakao z cynamonem. Gotową masę marcepanową odpakowujemy, a następnie kroimy nożem w zależności ile kawałków chcemy otrzymać. U mnie wyszło około 20 sztuk, a kartofelki są małej/średniej wielkości – takie też polecam robić. Pokrojone kawałki bierzemy pojedynczo do dłoni i rolujemy, aby powstała kula o ładnym kształcie. Każdą kulkę obtaczamy w mieszance kakao z cynamonem i odkładamy na bok. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Smacznego! 🙂