Przepis na rozgrzewającą i kremową gorącą białą czekoladę, idealną na chłodne wieczory. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a całość zajmuje mniej niż 15 minut. Zachęcam do wypróbowania przepisu. ; )
Składniki na gorącą białą czekoladę: (8 porcji)
- 300 g białej czekolady
- 670 ml mleka 3.2%
- 330 ml śmietanki 30%
- naturalny ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią
- łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml mleka 3.2%
- *cukier, opcjonalnie*
Mleko i śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy wanilię i ustawiamy na średnim gazie pilnując, aby nam się nie przypaliło. Gdy mleko jest już gorące, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dokładnie mieszamy, aby nic nam nie osiadło na dnie. W tym samym czasie mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z 50 ml mleka. Wlewamy przygotowaną mieszankę do garnka cały czas mieszając trzepaczką i zagotowujemy. Po pojawieniu się pierwszych pęcherzyków powietrza zdejmujemy z ognia i podajemy. Smacznego! 🙂