Inne słodkości

Gorąca biała czekolada

Przepis na rozgrzewającą i kremową gorącą białą czekoladę, idealną na chłodne wieczory. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a całość zajmuje mniej niż 15 minut. Zachęcam do wypróbowania przepisu. ; )

Składniki na gorącą białą czekoladę: (8 porcji)

  • 300 g białej czekolady
  • 670 ml mleka 3.2%
  • 330 ml śmietanki 30%
  • naturalny ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią
  • łyżka mąki ziemniaczanej + 50 ml mleka 3.2%
  • *cukier, opcjonalnie*

Mleko i śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy wanilię i ustawiamy na średnim gazie pilnując, aby nam się nie przypaliło. Gdy mleko jest już gorące, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dokładnie mieszamy, aby nic nam nie osiadło na dnie. W tym samym czasie mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z 50 ml mleka. Wlewamy przygotowaną mieszankę do garnka cały czas mieszając trzepaczką i zagotowujemy. Po pojawieniu się pierwszych pęcherzyków powietrza zdejmujemy z ognia i podajemy. Smacznego! 🙂

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *