Torty, torciki

Chrupka nutella do tortu

Dzisiaj coś co wszyscy tortomaniacy lubią najbardziej! Polecam wypróbować przepis, aby urozmaicić wnętrze swojego tortu. 😉

 

Będziemy potrzebować:

  • 60g masła,
  • 60g białka (z dwóch średnich jajek),
  • 60g mąki pszennej,
  • 60g cukru pudru,
  • 225g nutelli.

 

Przygotowujemy wszystkie składniki, masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i miksujemy z białkami jaj, u mnie 60g to były równo białka z dwóch jaj w rozmiarze M. Do tej masy dodajemy przesianą mąkę i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy w równej ilości na dwóch blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Porada: Jeśli nie chcesz, aby papier do pieczenia przesuwał się po blaszce posmaruj go w czterech rogach odrobiną masy i przyklej do blaszki. Pieczemy do zarumienienia (może to potrwać ok. 10min) w 160° w opcji pieczenia góra-dół, blaszka po blaszce.

Tak upieczoną prażynkę po przestudzeniu kruszymy na drobne kawałki. Nutelle rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i mieszamy z wcześniej przygotowaną prażynką.

Przygotowaną chrupkę można od razu wykładać do tortu. Ta ilość chrupki wystarczy do tortu o średnicy 24cm. Porada: Chrupkę w torcie rozkładam tak, aby nie dotykała rantów, a w wolną przestrzeń układam krem.

 

Smacznego!

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

2 Comments

    1. Na ten tort akurat przepisu nie wstawialiśmy, ale zachęcam do spojrzenia na kategorię torty. Może znajdzie Pani coś dla siebie. ; )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *