Dzisiaj coś co wszyscy tortomaniacy lubią najbardziej! Polecam wypróbować przepis, aby urozmaicić wnętrze swojego tortu. 😉
Będziemy potrzebować:
- 60g masła,
- 60g białka (z dwóch średnich jajek),
- 60g mąki pszennej,
- 60g cukru pudru,
- 225g nutelli.
Przygotowujemy wszystkie składniki, masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i miksujemy z białkami jaj, u mnie 60g to były równo białka z dwóch jaj w rozmiarze M. Do tej masy dodajemy przesianą mąkę i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy w równej ilości na dwóch blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Porada: Jeśli nie chcesz, aby papier do pieczenia przesuwał się po blaszce posmaruj go w czterech rogach odrobiną masy i przyklej do blaszki. Pieczemy do zarumienienia (może to potrwać ok. 10min) w 160° w opcji pieczenia góra-dół, blaszka po blaszce.
Tak upieczoną prażynkę po przestudzeniu kruszymy na drobne kawałki. Nutelle rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i mieszamy z wcześniej przygotowaną prażynką.
Przygotowaną chrupkę można od razu wykładać do tortu. Ta ilość chrupki wystarczy do tortu o średnicy 24cm. Porada: Chrupkę w torcie rozkładam tak, aby nie dotykała rantów, a w wolną przestrzeń układam krem.
Smacznego!
A MOŻNA GDZIEŚ ZNALEŹĆ PRZEPIS NA CAŁY TORT?
Na ten tort akurat przepisu nie wstawialiśmy, ale zachęcam do spojrzenia na kategorię torty. Może znajdzie Pani coś dla siebie. ; )