Ciasta z kremem

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Przychodzę do Was z kolejnym szybkim przepisem, tym razem na ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym z mascarpone i polewą czekoladową. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! 🙂

Składniki na czekoladowe ciasto

  • 240g szklanki mąki pszennej tortowej
  • 290g drobnego cukru
  • 160g oleju
  • 125g mleka 3.2%
  • 45g kakao
  • 7 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Olej, mleko, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając, a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Całe jajka umieszczamy w misie miksera z cukrem i ubijamy do momentu, aż staną się maksymalnie puszyste. Trwa to około 10-15 minut. Dzięki temu ciasto będzie niezwykle delikatne, zobaczycie sami. 🙂 Na sam koniec, cały czas miksując dodajemy powoli przestudzoną masę z kakao, a następnie przesiewamy mąkę w dwóch partiach. Wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 34×24 wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut na opcji góra-dół. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy je na pół.

Składniki na krem z mascarpone

  • 500g serka mascarpone
  • 800g śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 140g cukru pudru
  • 15g żelatyny
  • 75g przegotowanej wody

15 gramów żelatyny zalewamy 75 ml zimnej wody i odstawiamy na około 15 minut, aby napęczniała.
Zimną śmietankę kremówkę, zimne mascarpone, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu aż zgęstnieje – ma być sztywna, ale należy uważać, żeby jej nie przebić i nie powstały nam grudki.  Żelatynę należy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali uważając, żeby jej nie zagotować, ponieważ traci wtedy swoje właściwości żelujące i krem może nam się nie ściąć. Żelatyna ma być gorąca, ale nie może się zagotować. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do masy śmietankowej szybkim ruchem i energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników, uważając, aby nie powstały grudki. Jedną część biszkoptu umieszczamy na dnie blaszki, a następnie wylewamy całość wcześniej przygotowanego kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Składniki na czekoladową polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 150 g śmietanki kremówki 30%

Obie czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy polewę, aby delikatnie zgęstniała. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wcześniej schłodzone ciasto i wkładamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe!
Ciasto możemy udekorować w dowolny sposób – możemy na wierzchu ułożyć owoce, posypać orzechami, wiórkami kokosowymi, migdałami – użyjcie tego co lubicie, do tego ciasta pasują dosłownie wszystkie dodatki.

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *