Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś to zdecydowanie jedno z lepszych ciast. Puszysty biszkopt, masa budyniowa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekko pomarańczowym smaku. Całość zwieńczona galaretką pomarańczową i delicjami – pycha! Jeżeli nigdy nie jadłeś tego ciasta, to musisz je wypróbować!

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ:

    • 1 l soku Kubuś lub innego
    • 3 budynie waniliowe
    • Sok z połówki cytryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

    • 500 ml śmietanki kremówki
    • 1 galaretka pomarańczowa
    • 250 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • opakowanie Delicji pomarańczowych
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 600 ml gorącej wody
  • sok wyciśnięty z całej pomarańczy

 

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach miksera. W 4-5 porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód blaszki). Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 C przez około 15-20 minut do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.  Ostudzony biszkopt nakrapiamy sokiem z pomarańczy.
W 250ml soku mieszamy dokładnie proszek budyniowy.  Resztę soku zagotowujemy. Po zagotowaniu wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę soku z budyniem, cały czas energicznie mieszając. Gorący krem wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i zostawiamy do ostudzenia.
Galaretkę rozprowadzamy w szklance wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Wykładamy na wystudzony krem kubusiowy. Na wierzchu układamy delicje, czekoladą do góry. Wkładamy do lodówki do stężenia masy.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wstawiamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

 

 

 

 

 

 

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Zuza napisał(a):

    świetny! aż szkoda, że nie mam tutaj soków przecierowych z marchewką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *