Ciasto Kubuś to zdecydowanie jedno z lepszych ciast. Puszysty biszkopt, masa budyniowa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekko pomarańczowym smaku. Całość zwieńczona galaretką pomarańczową i delicjami – pycha! Jeżeli nigdy nie jadłeś tego ciasta, to musisz je wypróbować!
Składniki na biszkopt do Ciasta Kubuś:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki do masy Kubuś:
-
- 1 litr soku Kubuś
- 3 budynie waniliowe
- Sok z połówki cytryny
Składniki na krem śmietankowy:
-
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka pomarańczowa
- 250 ml gorącej wody
Dodatkowo potrzebujemy:
- opakowanie Delicji pomarańczowych
- 2 galaretki pomarańczowe
- 600 ml gorącej wody
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach miksera. W 4-5 porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód blaszki). Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 C przez około 15-20 minut do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Ostudzony biszkopt nakrapiamy sokiem z pomarańczy.
W 250ml soku mieszamy dokładnie proszek budyniowy. Resztę soku zagotowujemy. Po zagotowaniu wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę soku z budyniem, cały czas energicznie mieszając. Gorący krem wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i zostawiamy do ostudzenia.
Galaretkę rozprowadzamy w szklance wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Wykładamy na wystudzony krem kubusiowy. Na wierzchu układamy delicje, czekoladą do góry. Wkładamy do lodówki do stężenia masy.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wstawiamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Kocham ten placek <333333
świetny! aż szkoda, że nie mam tutaj soków przecierowych z marchewką 🙂