Ciasto kokosowo-cytrynowe
Ciasta z kremem

Ciasto kokosowo-cytrynowe

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂

Składniki i przepis na biszkopt do ciasta cytrynowo-kokosowego:

  • 5 jajek
  • 140g cukru cukru
  • 10g maki ziemniaczanej
  • 140g szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 23×35, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190ºC do tzw. „suchego patyczka”. Po wystudzeniu, przekrajamy na dwie równe części.


Składniki i przepis na nasączenie biszkoptu:

  • 60ml amaretto
  • 40ml przegotowanej wody

Składniki i przepis na masę kokosowo-cytrynową:

  • 300g wiórków kokosowych + 100g wiórków na wierzch
  • ½ litra kefiru
  • ½ litra śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 5 – 8 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 100g białej czekolady

300g wiórków kokosowych zalewamy kefirem na minimum godzinę i wkładamy do lodówki. (można zostawić nawet na całą noc)
Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody, schładzamy. Używamy je dopiero jak zaczną lekko tężeć
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę.


Wykonanie całości:
Wystudzony biszkopt przekładamy do blachy i nasączamy. Na spód ciasta wylewamy 3/4 przygotowanej masy, wyrównujemy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i nasączamy. Smarujemy górę pozostawioną masą, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy białą czekoladę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstwawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

 

Ciasto kokosowo-cytrynowe

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

5 Comments

    1. Amaretto można równie dobrze zastąpić ponczem na wody, cukru i soku z cytryny. (200ml wody zagotowujemy z 100g cukru i dodajemy sok z połówki lub całej cytryny)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *