Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂
Składniki i przepis na biszkopt do ciasta cytrynowo-kokosowego:
- 5 jajek
- 140g cukru cukru
- 10g maki ziemniaczanej
- 140g szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 23×35, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190ºC do tzw. „suchego patyczka”. Po wystudzeniu, przekrajamy na dwie równe części.
Składniki i przepis na nasączenie biszkoptu:
- 60ml amaretto
- 40ml przegotowanej wody
Składniki i przepis na masę kokosowo-cytrynową:
- 300g wiórków kokosowych + 100g wiórków na wierzch
- ½ litra kefiru
- ½ litra śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 5 – 8 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 100g białej czekolady
300g wiórków kokosowych zalewamy kefirem na minimum godzinę i wkładamy do lodówki. (można zostawić nawet na całą noc)
Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody, schładzamy. Używamy je dopiero jak zaczną lekko tężeć
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę.
Wykonanie całości:
Wystudzony biszkopt przekładamy do blachy i nasączamy. Na spód ciasta wylewamy 3/4 przygotowanej masy, wyrównujemy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i nasączamy. Smarujemy górę pozostawioną masą, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy białą czekoladę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstwawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Bardzo ciekawa strona. Dodałem go do ulubionych na pewno
tu wroce.
Idealne ciasto, takie elegancki. I jeszcze to amaretto, mniam 🙂
Nie przepadam za amaretto, więc ten element jakoś bym zmodyfikowała, ale reszta- super!
Amaretto można równie dobrze zastąpić ponczem na wody, cukru i soku z cytryny. (200ml wody zagotowujemy z 100g cukru i dodajemy sok z połówki lub całej cytryny)
Takie połączeniach w ciastach uwielbiam! 🙂