Chrupiące faworki


Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła faworków. 🙂 Złote, bardzo kruchutkie i co najważniejsze – nie  nasiąknięte tłuszczem.

 

Składniki:


  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu (można zastąpić octem)
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (w moim przypadku 1.5 litra oleju rzepakowego)
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, żółtka, 2 łyżki spirytusu i śmietanę. Dobrze wyrabiamy ciasto do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą na 30 minut, aby odpoczęło i zmiękło.
Po tym czasie ciasto musimy dobrze wybić wałkiem, by w cieście podczas wałkowania pojawiły się małe pęcherzyki powietrza. Ma to na celu wtłoczenie do ciasta jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy i ubijamy wałkiem. Czynność tę powtarzamy przez 5-7 minut. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość, radełkiem wykrajamy prostokąty o szerokości około 3-4 cm, a długości 12-15 cm. Każdy pasek nacinamy pośrodku i przez nacięcie przekładamy jeden z końców.
Smażymy w gorącym tłuszczu (około 180ºC) na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy cedzakiem i odsączamy na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
4 komentarze
  1. Pycha, zawsze robię z podobnego przepisu 🙂

  2. To ja jestem pierwsza. Nie lubie faworkow, ani paczkow. Chociaz ostatnio ku zaskoczeniu paczki mi posmakowaly. Ale Twoje faworki wygladaja bardzo smacznie 🙂

  3. Chodź nie przepadam na smażonym raz do roku mogę się skusić na takie słodkości 🙂

  4. Uwielbiam faworki. Obecnie szukam przepisu na takie super kruche. Twoje wyglądają smakowicie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *