Chleb kukurydziany



Próbowałem wielu przepisów na chlebki kukurydziane, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂

Składniki:

    • 250g mąki pszennej typ 550
    • 250g mąki kukurydzianej
    • 350ml ciepłej wody
    • 25g świeżych drożdży
    • 15g miękkiego masła
    • 1.5 łyżeczki soli
    • łyżeczka cukru
    • olej do wysmarowania foremki

Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier, wodę, rozkruszone drożdże, masło. Składniki mieszamy mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta przez około 3 minuty.
Wyrobione ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy. Podsypujemy mąką do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się nam do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Formę przykrywamy ściereczką. Wierzch ciasta smarujemy wodą za pomocą pędzelka i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez około 40-45 minut.



Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *