Chleb kukurydziany


Próbowałem wielu przepisów na chlebki kukurydziane, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂

Składniki:

    • 250g mąki pszennej typ 550
    • 250g mąki kukurydzianej
    • 350ml ciepłej wody
    • 25g świeżych drożdży
    • 15g miękkiego masła
    • 1.5 łyżeczki soli
    • łyżeczka cukru
    • olej do wysmarowania foremki

Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier, wodę, rozkruszone drożdże, masło. Składniki mieszamy mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta przez około 3 minuty.
Wyrobione ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy. Podsypujemy mąką do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się nam do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Formę przykrywamy ściereczką. Wierzch ciasta smarujemy wodą za pomocą pędzelka i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez około 40-45 minut.



Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
7 komentarze
  1. Czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną by był bezglutenowy?

    1. Mąkę pszenną możemy zamienić na mąkę owsianą, albo na uniwersalną mieszankę mąki bezglutenowej, którą możemy zakupić w internecie.

  2. Czy taki chleb można upiec na zakwasie żytnim? Ile wtedy trzeba dać aktywnego zakwasu?

    1. Myślę, że można, ale osobiście nie próbowałem. Około 200-300g zakwasu powinno wystarczyć na taką porcję.

  3. Pycha i ta maka kukurydziana. Musze koniecznie upiec 🙂

  4. Nie robiłam takiego jeszcze 🙂 Fajnie wyszedł 🙂

  5. mm… wygląda mega apetycznie! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *