Wypieki wytrawne

Bułka do kebaba z sezamem

Nie tylko ciastami człowiek żyje! Czasami ma się ochotę zjeść coś niezdrowego, a wiadomo, że domowy kebab smakuje najlepiej. Dodatki możecie sobie wybrać dowolne, co tylko lubicie, ale gwarantuję, że na jednej porcji się nie skończy. 😉

Składniki na bułkę do kebaba:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania na bułki

Do ciepłej wody (maksymalnie 37 stopni) dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn zaczął pracować. Do osobnej miski dodajemy pozostałą ilość mąki, jogurt naturalny, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ugniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulę. Przekładamy do dwóch misek wysmarowanych wcześniej olejem na około godzinę. Po tym czasie jedną z porcji ciasta wykładamy na blaszkę z piekarnika wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy palcami na pożądany przez nas wymiar. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Upieczoną bułkę studzimy na kratce, kroimy na 4 części po całkowitym wystudzeniu. Z jednej porcji ciasta wyjdzie nam 8 średniej wielkości bułek do kebaba.

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *