Nie tylko ciastami człowiek żyje! Czasami ma się ochotę zjeść coś niezdrowego, a wiadomo, że domowy kebab smakuje najlepiej. Dodatki możecie sobie wybrać dowolne, co tylko lubicie, ale gwarantuję, że na jednej porcji się nie skończy. 😉
Składniki na bułkę do kebaba:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania bułek
- sezam do posypania na bułki
Do ciepłej wody (maksymalnie 37 stopni) dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn zaczął pracować. Do osobnej miski dodajemy pozostałą ilość mąki, jogurt naturalny, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ugniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulę. Przekładamy do dwóch misek wysmarowanych wcześniej olejem na około godzinę. Po tym czasie jedną z porcji ciasta wykładamy na blaszkę z piekarnika wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy palcami na pożądany przez nas wymiar. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Upieczoną bułkę studzimy na kratce, kroimy na 4 części po całkowitym wystudzeniu. Z jednej porcji ciasta wyjdzie nam 8 średniej wielkości bułek do kebaba.