Drożdżowy chlebek szpinakowy

Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty, a posypka z żółtego sera sprawia, że tworzy się na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz
  • trochę startego żółtego sera

 

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy lekko drobno posiekany czosnek. Następnie dokładamy wcześniej umyty szpinak. Dusimy przez parę minut, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy do temperatury maksymalnie 39-40°C, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej płatki owsiane, sól, szpinak, a następnie rozpuszczone drożdże i wodę.  Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli wyszło nam zbyt klejące, podsypujemy odrobiną mąki i dalej zagniatamy. Przykrywamy ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie lekko przerabiamy ciasto i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch chleba posypujemy startym, żółtym serem.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC, po tym czasie wyjmujemy nasz chlebek z foremki i wstawiamy jeszcze raz na 10 minut.

Udostępnij:

1 Odpowiedź

  1. Pełnia Smaków napisał(a):

    Lubimy takie wypieki i to bardzo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *