Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty, a posypka z żółtego sera sprawia, że tworzy się na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka.
Składniki i przepis na drożdżowy chlebek szupinkowy z serem żółtym:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1.5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- trochę startego żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy lekko drobno posiekany czosnek. Następnie dokładamy wcześniej umyty szpinak. Dusimy przez parę minut, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy do temperatury maksymalnie 39-40°C, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej płatki owsiane, sól, szpinak, a następnie rozpuszczone drożdże i wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli wyszło nam zbyt klejące, podsypujemy odrobiną mąki i dalej zagniatamy. Przykrywamy ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie lekko przerabiamy ciasto i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch chleba posypujemy startym, żółtym serem.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC, po tym czasie wyjmujemy nasz chlebek z foremki i wstawiamy jeszcze raz na 10 minut.
Lubimy takie wypieki i to bardzo!