Trufle bananowo-czekoladowe

Pyszne trufle bananowo-czekoladowe. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a smak jest obłędny!

Składniki:

  • 170 g herbatników
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 banany
  • 20 ml likieru bananowego
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Pokruszone herbatniki łączymy z masłem, mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Banany blendujemy, lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę. Chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Podajemy schłodzone.

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *