Tym razem coś dla dorosłych – trufle kokosowe z dodatkiem likieru kokosowego. Dzięki dodatkowi alkoholu są one bardzo wyraziste w smaku i co najważniejsze – nie są za słodkie! Jest to drugi, podobny przepis z truflami kokosowymi, który udostępniłem na blogu. Pierwszy przepis był bardziej kremowy, bo z dodatkiem serka mascarpone, z mniejszą ilością wiórków kokosowych i bez alkoholu. Zachęcam do wypróbowania obu i wybrania swojego faworyta. 🙂
Składniki i przepis na 30 trufli kokosowych z dodatkiem alkoholu:
- 200g białej czekolady
- 125ml śmietanki kremówki 30%
- 200g wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do obtoczenia
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek likieru kokosowego
Śmietankę kremówkę i masło umieszczamy w garnuszku, a następnie podgrzewamy. Nie możemy doprowadzić do zagotowania masy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną w kostkę białą czekoladę. Mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy likier kokosowy i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stwardniała. Po tym czasie, ważymy kuleczki na wadze kuchennej, tak by każda ważyła około 20 gram, lub robimy to ,,na oko”. 🙂 Obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy z powrotem do lodówki na 2 godziny.
Wyglądają przepysznie! Nigdy nie widziałem takiego kunsztu w dziedzinie cukiernictwa. Podziwiam! 🙂
Też czasami robimy 🙂 Twoje wyglądają przepysznie! A przepis godny polecenia 🙂 Pozdrawiamy!
Wyglądają bajecznie 🙂 Super pomysł z dodatkiem likieru.