Trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone

Trufle kokosowe z białą czekoladą są wykwintne, smaczne, idealne po udanej kolacji. Mają wyjątkowy aromat kokosu i sprawdzą się podczas wielu okoliczności.

Składniki na około 20 sztuk:

  • 200g białej czekolady
  • 150g serka mascarpone
  • 50g drobnych wiórków kokosowy
  • kokos do obtoczenia

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone i wiórki kokosowe przekładamy do miski i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Chłodną, ale nie zastygniętą czekoladę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stwardniała i dało się łatwo formować trufle.
Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki o wadze 20g, lub po prostu na oko. Po uformowaniu wkładamy je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczamy naszą truflę. Trufle przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni.

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *