Trufle kokosowe to pyszne, słodkie oraz deliketne praliny. Smakują one bardzo podobnie do pralin Rafaello, są bardzo kremowe dzięki dodatkowi serka mascarpone, a biała czekolada wraz z wiórkami kokoswymi doskonale wypełniają ich smak. Nadają się one na różne uroczystości, na przykład: wesele, poprawiny, komunia święta, urodziny. Znikają w mgnieniu oka. 🙂
Składniki i przepis na trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone (20 sztuk)
- 200g białej czekolady
- 150g serka mascarpone
- 50g drobnych wiórków kokosowy
- kokos do obtoczenia
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mascarpone wraz z wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Chłodną, ale nie zastygniętą czekoladę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stwardniała i dało się łatwo formować trufle.
Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki o wadze 20g, lub po prostu na oko. (w środek możemy włożyć np. prażone orzechy laskowe, lub migdały) Po uformowaniu wkładamy je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczamy. Trufle przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni.
Kulki wyszły pyszniejsze niż się spodziewałam. Ulepiłam je wczoraj wieczorem i przez noc stały w lodówce. A dziś… niestety zjedliśmy wszystkie na raz;)
Cieszę się, że smakowały! 🙂 W sobotę pojawi się kolejny przepis z trufelkami, więc zachęcam do obserwowania strony 🙂