Trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone
Trufle

Trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone

Trufle kokosowe to pyszne, słodkie oraz deliketne praliny. Smakują one bardzo podobnie do pralin Rafaello, są bardzo kremowe dzięki dodatkowi serka mascarpone, a biała czekolada wraz z wiórkami kokoswymi doskonale wypełniają ich smak. Nadają się one na różne uroczystości, na przykład: wesele, poprawiny, komunia święta, urodziny. Znikają w mgnieniu oka. 🙂

Składniki i przepis na trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone (20 sztuk)

  • 200g białej czekolady
  • 150g serka mascarpone
  • 50g drobnych wiórków kokosowy
  • kokos do obtoczenia

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mascarpone wraz z  wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Chłodną, ale nie zastygniętą czekoladę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stwardniała i dało się łatwo formować trufle.
Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki o wadze 20g, lub po prostu na oko. (w środek możemy włożyć np. prażone orzechy laskowe, lub migdały) Po uformowaniu wkładamy je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczamy. Trufle przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni.

Trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

  1. Kulki wyszły pyszniejsze niż się spodziewałam. Ulepiłam je wczoraj wieczorem i przez noc stały w lodówce. A dziś… niestety zjedliśmy wszystkie na raz;)

    1. Cieszę się, że smakowały! 🙂 W sobotę pojawi się kolejny przepis z trufelkami, więc zachęcam do obserwowania strony 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *