Trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone

Trufle kokosowe to pyszne, słodkie oraz deliketne praliny. Smakują one bardzo podobnie do pralin Rafaello, są bardzo kremowe dzięki dodatkowi serka mascarpone, a biała czekolada wraz z wiórkami kokoswymi doskonale wypełniają ich smak. Nadają się one na różne uroczystości, na przykład: wesele, poprawiny, komunia święta, urodziny. Znikają w mgnieniu oka. 🙂

Składniki na około 20 sztuk:

  • 200g białej czekolady
  • 150g serka mascarpone
  • 50g drobnych wiórków kokosowy
  • kokos do obtoczenia

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mascarpone wraz z  wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Chłodną, ale nie zastygniętą czekoladę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stwardniała i dało się łatwo formować trufle.
Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki o wadze 20g, lub po prostu na oko. (w środek możemy włożyć np. prażone orzechy laskowe, lub migdały) Po uformowaniu wkładamy je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczamy. Trufle przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni.

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
2 komentarze
  1. Kulki wyszły pyszniejsze niż się spodziewałam. Ulepiłam je wczoraj wieczorem i przez noc stały w lodówce. A dziś… niestety zjedliśmy wszystkie na raz;)

    1. Cieszę się, że smakowały! 🙂 W sobotę pojawi się kolejny przepis z trufelkami, więc zachęcam do obserwowania strony 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *