Idealny biszkopt

Biszkopt dla wielu wydaje się być bardzo trudny, ale wcale tak nie jest. Jeżeli będziemy się trzymać poniższego przepisu, nie ma szans, żeby się nie udał.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (około 150g)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4/5 szklanki mąki (około 130g)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się prawie cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30 minut. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt możemy przekroić na 3 blaty.

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Agata Obuch napisał(a):

    No tak, zrobić dobry biszkopt to tak duże wyzwanie, że czasem lepiej i bezpieczniej jest kupić gotowy. Zwłaszcza jeśli się ma dobre, zaufane źródło. Ale na pewno wypróbuję przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *