Biszkopt dla wielu wydaje się być bardzo trudny, ale wcale tak nie jest. Jeżeli będziemy się trzymać poniższego przepisu, nie ma szans, żeby się nie udał.
Przepis na idealny biszkopt
Składniki na biszkopt do tortownicy o średnicy 26 cm
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (około 150g)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4/5 szklanki mąki (około 130g)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się prawie cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt możemy przekroić na 3 blaty.
Czy smarujemy foremkę?
Foremki nie smarujemy, samo dno wykładamy papierem do pieczenia.
Mam pytanie , czy piekarnik z termo obiegiem i czy do nagrzanego wstawiamy??? córka ma urodziny i muszę się nauczyć pisc :):):)
Biszkopt wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika, pieczemy bez termoobiegu. Proszę dać znać później jak się udał biszkopt 🙂
I tak bez proszku do pieczenia? Muszę spróbować
Polecam, bez proszku do pieczenia jest zdecydowanie lepszy, ma lepszą strukturę. 🙂
Wychodzi super. Naprawdę polecam.
No tak, zrobić dobry biszkopt to tak duże wyzwanie, że czasem lepiej i bezpieczniej jest kupić gotowy. Zwłaszcza jeśli się ma dobre, zaufane źródło. Ale na pewno wypróbuję przepis 🙂