Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi


Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Uwielbiam cynamon oraz wszystkie przyprawy korzenne, więc jest to jeden z moich ulubionych tortów. Na święta idealny! 🙂

Składniki na korzenny biszkopt:

        • 6 jajek
        • szklanka cukru
        • szczypta soli
        • 4/5 szklanki mąki pszennej (około 130g)
        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
        • 3 łyżki kakao
        • pół łyżeczki proszku do pieczenia
        • łyżeczka cynamonu
        • łyżeczka przyprawy do piernika

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę – cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki wraz z resztą suchych składników w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno foremki o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30-40 minut do tzw. ,,suchego patyczka”. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.

Składniki na krem cynamonowy:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 6-10 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by serek mascarpone i śmietanka były dobrze schłodzone, inaczej krem się nie uda.
Serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder oraz cynamon umieszczamy w misie miksera i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie sztywna. Smakujemy masę, jeżeli jest za mało słodka – dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy trzepaczką. Ja osobiście wolę mniej słodkie kremy. 🙂

Nasączenie:

        • 2 pomarańcze
        • 50ml wody
        • 80g cukru

      Wyciśnięty sok z pomarańczy, wodę oraz cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy na małym ogniu. Gotujemy przez następne parę minut, a następnie studzimy.

Dodatkowo:

      • 600g powideł śliwkowych
      • opakowanie pierników w glazurze
      • 2 łyżki cynamonu

 

Wykończenie:
Pierniki w glazurze mielimy w malakserze do momentu, aż powstanie z nich pierniczkowa kruszonka.
Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na dnie tortownicy lub rantu cukierniczego, a następnie zwilżamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem z soku pomarańczowego. Smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Umieszczamy kolejny biszkopt i powtarzamy wszystkie czynności, czyli nasączamy go, smarujemy powidłami śliwkowymi oraz wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Układamy trzeci blat, smarujemy go niewielką warstwą kremu i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby tort zachował kształt w momencie, gdy wyjmiemy go z tortownicy. Po tym czasie obkrajamy boki tortu i delikatnie go wyjmujemy. Boki oraz wierzch tortu smarujemy kremem cynamonowym i dokładnie wygładzamy. Boki tortu obkładamy piernikową kruszonką, a wierzch ciasta dekorujemy przesianym cynamonem.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *