Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Uwielbiam cynamon oraz wszystkie przyprawy korzenne, więc jest to jeden z moich ulubionych tortów. Na święta idealny! 🙂
Składniki i przepis na korzenny biszkopt:
-
-
-
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 4/5 szklanki mąki pszennej (około 130g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
-
-
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę – cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki wraz z resztą suchych składników w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno foremki o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30-40 minut do tzw. ,,suchego patyczka”. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Składniki i przepis na krem cynamonowy:
- 500g serka mascarpone
- 500ml śmietanki kremówki 36%
- 6-10 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by serek mascarpone i śmietanka były dobrze schłodzone, inaczej krem się nie uda.
Serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder oraz cynamon umieszczamy w misie miksera i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie sztywna. Smakujemy masę, jeżeli jest za mało słodka – dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy trzepaczką. Ja osobiście wolę mniej słodkie kremy. 🙂
Składniki i przepis na nasączenie tortu cynamonowego:
-
-
-
- 2 pomarańcze
- 50ml wody
- 80g cukru
Wyciśnięty sok z pomarańczy, wodę oraz cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy na małym ogniu. Gotujemy przez następne parę minut, a następnie studzimy.
-
-
Dodatkowo:
-
-
- 600g powideł śliwkowych
- opakowanie pierników w glazurze
- 2 łyżki cynamonu
-
Wykończenie:
Pierniki w glazurze mielimy w malakserze do momentu, aż powstanie z nich pierniczkowa kruszonka.
Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na dnie tortownicy lub rantu cukierniczego, a następnie zwilżamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem z soku pomarańczowego. Smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Umieszczamy kolejny biszkopt i powtarzamy wszystkie czynności, czyli nasączamy go, smarujemy powidłami śliwkowymi oraz wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Układamy trzeci blat, smarujemy go niewielką warstwą kremu i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby tort zachował kształt w momencie, gdy wyjmiemy go z tortownicy. Po tym czasie obkrajamy boki tortu i delikatnie go wyjmujemy. Boki oraz wierzch tortu smarujemy kremem cynamonowym i dokładnie wygładzamy. Boki tortu obkładamy piernikową kruszonką, a wierzch ciasta dekorujemy przesianym cynamonem.