Domowa przyprawa do piernika
Boże Narodzenie

Domowa przyprawa do piernika

Pierwszy dzień grudnia, to i czas na świąteczne przepisy! 🙂 Przygotujemy dzisiaj domową przyprawę do piernika, którą wykorzystamy w kolejnym przepisie. Taka przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna od kupnej, a co najlepsze możemy samemu dozować dane składniki lub ominąć te za którymi nie przepadamy.

Składniki i przepis na przyprawę do piernika:

  • 50g kory cynamonu
  • 10g gwiazdek anyżu, całych
  • 10g gałki muszkatołowej
  • 10g goździków, całych
  • 10g kardamonu
  • 5g ziela angielskiego
  • 5g ziaren kolendry
  • 5-10g czarnego pieprzu*
  • 5-15g imbiru suszonego*
  • dobrze jest też dodać ziarenka z laski wanilii, daje obłędny smak i aromat (pół laski wanilii na 1 porcję)

Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mielenia kawy lub tłuczemy w moździerzu.
Jeżeli nie posiadamy ani maszynki, ani moździerza bądź boimy się o zniszczenie sprzętu – możemy kupić już zmielone przyprawy i połączyć je razem.
Przechowujemy przyprawę w szczelnie zamkniętym pojemniku, należy ją chronić przed słońcem.
Na 1 kilogram mąki dodajemy 3-5 łyżeczek przyprawy, w zależności od tego, jak mocny smak lubimy.

* Z pieprzem i imbirem należy uważać. Ostrość powinniśmy dopasować pod swoje smaki.

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *