Pierwszy dzień grudnia, to i czas na świąteczne przepisy! 🙂 Przygotujemy dzisiaj domową przyprawę do piernika, którą wykorzystamy w kolejnym przepisie. Taka przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna od kupnej, a co najlepsze możemy samemu dozować dane składniki lub ominąć te za którymi nie przepadamy.
Składniki i przepis na przyprawę do piernika:
- 50g kory cynamonu
- 10g gwiazdek anyżu, całych
- 10g gałki muszkatołowej
- 10g goździków, całych
- 10g kardamonu
- 5g ziela angielskiego
- 5g ziaren kolendry
- 5-10g czarnego pieprzu*
- 5-15g imbiru suszonego*
- dobrze jest też dodać ziarenka z laski wanilii, daje obłędny smak i aromat (pół laski wanilii na 1 porcję)
Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mielenia kawy lub tłuczemy w moździerzu.
Jeżeli nie posiadamy ani maszynki, ani moździerza bądź boimy się o zniszczenie sprzętu – możemy kupić już zmielone przyprawy i połączyć je razem.
Przechowujemy przyprawę w szczelnie zamkniętym pojemniku, należy ją chronić przed słońcem.
Na 1 kilogram mąki dodajemy 3-5 łyżeczek przyprawy, w zależności od tego, jak mocny smak lubimy.
* Z pieprzem i imbirem należy uważać. Ostrość powinniśmy dopasować pod swoje smaki.