Cynamonowe tiramisu


Cynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element, który zazwyczaj w tiramisu się nie pojawia. 🙂 Deser świetnie się będzie nadawać jako deser po świątecznym obiedzie… Smacznego! 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 2 jajka
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 60g czekolady gorzkiej 70%
  • kilka biszkoptów podłużnych
  • mocne espresso do namoczenia biszkoptów
  • cynamon oraz kakao w proporcjach 1:1 do posypania tiramisu

 

Jajka przed użyciem myjemy i parzymy wrzątkiem.
Przygotowujemy mocne espresso, do którego dodajemy pół łyżeczki cynamonu, a następnie studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta masa, a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy. Na samym końcu ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gorzką czekoladę siekamy na małe kawałki.
Tiramisu wykonujemy w pucharkach lub szklankach. Biszkopty namaczamy w naparze z kawy, układamy w naczyniu, a następnie nakładamy krem z mascarpone, posypujemy niewielką ilością posiekanej gorzkiej czekolady i posypujemy cynamonem wymieszanym z kakao za pomocą sitka. Czynności powtarzam do momentu wypełnienia się szklanki.
Tiramisu jest najlepsze, jeżeli postoi chociaż parę godzin w lodówce, ale najlepsze jest następnego dnia.

 

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *