Cynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element, który zazwyczaj w tiramisu się nie pojawia. 🙂 Deser świetnie się będzie nadawać jako deser po świątecznym obiedzie… Smacznego! 🙂
Składniki i przepis na cynamonowe tiramisu:
- 2 jajka
- 250g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 60g czekolady gorzkiej 70%
- kilka biszkoptów podłużnych
- mocne espresso do namoczenia biszkoptów
- cynamon oraz kakao w proporcjach 1:1 do posypania tiramisu
Jajka przed użyciem myjemy i parzymy wrzątkiem.
Przygotowujemy mocne espresso, do którego dodajemy pół łyżeczki cynamonu, a następnie studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta masa, a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy. Na samym końcu ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gorzką czekoladę siekamy na małe kawałki.
Tiramisu wykonujemy w pucharkach lub szklankach. Biszkopty namaczamy w naparze z kawy, układamy w naczyniu, a następnie nakładamy krem z mascarpone, posypujemy niewielką ilością posiekanej gorzkiej czekolady i posypujemy cynamonem wymieszanym z kakao za pomocą sitka. Czynności powtarzam do momentu wypełnienia się szklanki.
Tiramisu jest najlepsze, jeżeli postoi chociaż parę godzin w lodówce, ale najlepsze jest następnego dnia.