Przepis na pyszną, ale dosyć nietypową szarlotkę w formie tarty na aromatycznym, migdałowym kruchym cieście. Aromatyczne jabłka o korzennym aromacie idealnie komponują się z aksamitnym i delikatnym kremem migdałowym. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na święta, zachęcam do wypróbowania.
Składniki i przepis na ciasto migdałowe:
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki migdałowej (ze skórką)
- 10g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru pudru
- 210g masła
- szczypta soli
- 3 łyżeczki zimnej wody
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, migdałową, cukier puder oraz sól mieszamy w osobnej misce. Zimne masło kroimy w mniejsze kawałki i szybko łączymy z suchą mieszanką. W tym momencie dodajemy zimną wodę. Chwilę zagniatamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części – jedną mniejszą (na dekoracje ciasta) i drugą większą (na spód i boki foremki) Wylepiamy spód oraz boki foremki do tarty o średnicy 31cm, a następnie widelcem nakłuwamy spód ciasta. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu oraz farszu jabłkowego. Ciasto musi się dobrze schłodzić, żeby boki nie opadły podczas pieczenia.
Składniki i przepis na krem migdałowy:
- 100g mąki migdałowej (bez skórki)
- 10g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 100g masła
- 100g jajek
- 2 łyżeczki cynamonu
Miękkie masło ubijamy wraz z cukrem pudrem do momentu, aż nabierze białej barwy i zrobi się puszyste. Dodajemy jajka i jeszcze chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę migdałową, pszenną oraz cynamon. Wszystko razem miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód migdałowy i dokładnie rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki.
Składniki i przepis na farsz jabłkowy:
- 1.5kg obranych jabłek
- 40g masła
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Masło umieszczamy w garnuszku z podwójnym dnem i podgrzewamy. Dodajemy jabłka pokrojone w niewielką kostkę i smażymy z cukrem do momentu aż lekko zmiękną. Na samym końcu dodajemy przyprawę do piernika, cynamon i mielone goździki. Jeszcze chwilę smażymy, a następnie wyłączamy ogień. Wylewamy na krem migdałowy i rozprowadzamy. Układamy na jabłkach przygotowaną wcześniej dekorację wycięta z ciasta kruchego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na opcję góra-dół. Pieczemy przez około 60-65 minut.