Amerykańskie ciasteczka piernikowe
Boże Narodzenie Ciasteczka

Amerykańskie ciasteczka piernikowe

Zaczynamy serię świąteczną z lekkim opóźnieniem, ale dzisiaj pojawia się już kolejny przepis. Seria będzie polegać na tym, że co 2 dni będą publikowane różne wypieki świąteczne, są to m.in. ciasteczka amerykańskie różnego rodzaju, pierniczki, kruche ciasteczka, świąteczny jabłecznik, piernik z jabłkami, korzenne brownie, migdały w karmelu, a także wiele więcej… 🙂 Dodatkowo będą się także pojawiać posty z różnymi ciekawymi przepisami pomiędzy ustalonym terminem, ale będą one się pojawiać nieregularnie.

Dzisiaj przepis na ciasteczka, a mianowicie amerykańskie ciasteczka piernikowe. Jeżeli chcemy, możemy zwykłe, tradycyjne pierniczki zastąpić trochę nowocześniejszą wersją, a mianowicie amerykańskimi ciasteczkami o smaku korzenno-cynamonowym. 🙂 Myślę, że jest to ciekawa opcja na święta! 🙂

 

Składniki i przepis na amerykańskie ciasteczka piernikowe:

  • 200g masła
  • 75g cukru drobnego do wypieków
  • 75g cukru trzcinowego
  • 100g mąki migdałowej
  • 100g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30g kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej 80%
  • 4 łyżki likieru amaretto

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru, cukru trzcinowego i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy likier amaretto i chwilę miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy. Obie czekolady siekamy nożem na grubsze kawałki, dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy przez około godzinę w lodówce, a w międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) Pieczemy w 180°C przez około 13 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.

Amerykańskie ciasteczka piernikowe Amerykańskie ciasteczka piernikowe

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *