Kruszonka

Standardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, 1 część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy)

Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i obowiązkowo zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie nasza kruszonka. Jeżeli ma konsystencję “piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Kruszonkę można posypać na ciasto, owoce, albo zamrozić i w chwili gdy będziemy potrzebować, odmrozić. Rozmrożenie kruszonki zajmuje naprawdę niewiele czasu.Pieczemy na lekko złoty kolor.

Standardowa kruszonka – składniki:

  • 200g mąki (pszenna, orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)
  • 100g masła, margaryny
  • 100g cukru (biały, puder, trzcinowy)


Kruszonka na oleju

Kruszonkę na oleju robimy w proporcjach 2:2:1, czyli dwie porcję mąki, dwie porcje cukru pudru i jedna porcja mąki. Sposób przygotowania znajduje się powyżej, nic się nie zmieniło.

Kruszonka na oleju – składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *