Kruszonka na oleju, kruszonka na maśle i kruszonka bez masła
Ciasta kruche

Kruszonka na oleju, maśle i bez masła

Przepisy na wykonanie kruszonki na oleju, kruszonki na maśle oraz kruszonki bez użycia masła. Receptura, sposób wykonania oraz dodatki.
Standardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, jedna część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy)

Sposób wykonania kruszonki:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie nasza kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Kruszonkę można posypać na ciasto, owoce, albo zamrozić i w chwili gdy będziemy potrzebować, odmrozić. Rozmrożenie kruszonki zajmuje naprawdę niewiele czasu. Pieczemy na lekko złoty kolor.

Standardowa kruszonka na maśle – składniki:

  • 200g mąki (pszenna, orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)
  • 100g masła
  • 100g cukru (biały, puder, trzcinowy)


Kruszonka na oleju

Kruszonkę na oleju robimy w proporcjach 2:2:1, czyli dwie porcję mąki, dwie porcje cukru pudru i jedna porcja oleju. Sposób przygotowania znajduje się powyżej, nic się nie zmieniło.

Kruszonka na oleju – składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju

 

Kruszonka bez masła

Kruszonka bez masła – składniki:

  • 200g mąki (pszenna, orkiszowa, jasna, pełnoziarnista)
  • 220g margaryny
  • 100g cukru (biały, trzcinowy)

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *