Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami



Co tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu.  Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : )

 

Składniki na kruche spody:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • jajko

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko wyrabiamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko i wyrabiamy krótko ciasto, tak by składniki się połączyły. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy godzinę w lodówce. Po wyjęciu, urywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczkę i wypełniamy wcześniej wysmarowaną masłem foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15-18 minut.

Krem czekoladowy:

  • pół szklanki wiśni lub konfitura wiśniowa
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do smaku (ja dałem około 30g)
  • cukier kolorowy do ozdoby (opcjonalnie)

Na dnie każdej babeczki wykładamy pół łyżeczki konfitury wiśniowej. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do gorącej śmietany. Mieszamy tak, żeby czekolada się rozpuściła. Na końcu dodajemy cukrier pudrer i mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki, do czasu aż zgęstnieje na około 2-3 godziny. Po tym czasie masę ubijamy tak, aby była puszysta. Krem przekładamy do worka dekoracyjnego z ulubioną tylką i szprycujemy krem na babeczki.
Jeżeli chcecie się dowiedzieć jak zrobić kolorowy cukier, zajrzyjcie tutaj.



Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *