Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami

Co tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu.  Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : )

 

Składniki na kruche spody:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • jajko

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko wyrabiamy do połączenia się składników. Dodajemy jajko i wyrabiamy krótko ciasto, tak by składniki się połączyły. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy godzinę w lodówce. Po wyjęciu, urywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczkę i wypełniamy wcześniej wysmarowaną masłem foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15-18 minut.

Krem czekoladowy:

  • pół szklanki wiśni lub konfitura wiśniowa
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do smaku (ja dałem około 30g)
  • cukier kolorowy do ozdoby (opcjonalnie)

Na dnie każdej babeczki wykładamy pół łyżeczki konfitury wiśniowej. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do gorącej śmietany. Mieszamy tak, żeby czekolada się rozpuściła. Na końcu dodajemy cukru pudru i mieszamy. Krem wstawiamy do lodówki, do czasu aż zgęstnieje na około 2-3 godziny. Po tym czasie masę ubijamy tak, aby była puszysta. Krem przekładamy do worka dekoracyjnego z ulubioną tylką i szprycujemy krem na babeczki.

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *