Kwaśny rabarbar, słodki budyń o nucie waniliowej i perfekcyjnie kruche ciasto stanowią jedno z lepszych połączeń smakowych. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Znika z talerza w mgnieniu oka. 🙂
Składniki i przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem:
- 300g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 200g masła
- 3 żółtka
Do miski wyspujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrabniamy, aż powstanie drobna kruszonka. Na koniec dodajemy żółtka i łączymy składniki w gładkie, jednolite ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki. W międzyczasie tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Składniki i przepis na nadzienie rabarbarowe:
- 500g rabarbaru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka (750ml)
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
500ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ustawiamy na średnim ogniu. Proszki budyniowe rozpuszczamy w 250ml mleka. Gdy mleko w garnku nam się już zagotowało, wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie jednolita masa bez grudek i ponownie zagotowujemy. Przykrywamy folią aluminiową.
Rabarbar myjemy, osuszamy i odcinamy liście. Łodygi kroimy na cienkie plasterki.
Wykończenie:
Schłodzonym ciastem z lodówki wykładamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 10-13 minut, aby lekko złapało kolor. Następnie układamy na spodzie połowę rabarbaru i zalewamy go budyniem, wyrównujemy. Resztę rabarbaru wykładamy na wierzchu i lekko dociskamy. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 40-50 minut minut na złoty kolor. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.