Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym
Składniki i przepis na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
Dno blachy o wymiarach 36×20 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Stale miksując, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, w dwóch, albo trzech porcjach i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 24×34, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170ºC do tzw. “suchego patyczka”.
Składniki i przepis na nasączenie biszkoptu:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty z cukrem
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- Przygotowujemy mocną, czarną herbatę, dodajemy cukier i studzimy. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i mieszamy.
Składniki i przepis na Krem czekoladowy:
- 250ml serka mascarpone
- 230g nutelli
Serek mascarpone i nutellę miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Przygotowanie biszkoptu:
Biszkopt okrajamy z każdej strony ostrym nożem, wyjmujemy z blachy i przycinamy lekko wierzch, aby wyrównać ciasto. Pozbywamy się papieru do pieczenia i z powrotem wkładamy ciasto do blaszki. Przygotowaną wcześniej nakropką nasączamy obficie biszkopt. Tak przygotowane ciasto smarujemy delikatnie kremem czekoladowym. Układamy na nim połowę owoców i lekko wciskamy je w krem. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
Składniki i przepis na krem śmietankowy:
- 500ml śmietanki 30%
- 2 galaretki malinowe
- 125ml wody
Do 125ml zagotowanej wody, wsypujemy do niej 2 opakowania galaretki malinowej i dokładnie mieszamy trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się składników. W momencie, gdy galaretka jest lekko ciepła, ale jeszcze nie tężeje, ubijamy mikserem kremówkę na sztywno. Musimy uważać, by jej nie przebić. Do ubitej śmietany, cały czas mieszając, powoli wlewamy galaretkę. Gotowy krem przelewamy na krem czekoladowy. Na kremie śmietankowym rozkładamy pozstałą cześć owoców i lekko przyciskamy. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia kremu.
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 1 kg dowolnych owoców – w moim przypadku malin i borówek amerykańskich
2 opakowania galaretki malinowej rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się galaretki. Dodajemy 400 ml zimnej wody, dzięki temu galaretka nam szybciej stężeje. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozlewamy ją równomiernie na wierzchu ciasta. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
wspaniałe 🙂 i typowo letnie 🙂 mniam!