Kostka karmelowa z brzoskwiniami


Lekkie, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga pieczenia – czego chcieć więcej? 🙂

Składniki na formę o wymiarach 25x30cm:

  • 500-600g herbatników kakaowych
  • 1 puszka mleczka skondesowanego słodzonego
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Masa kajmakowa:
  • 600ml kremówki
  • 500g mascarpone
  • 100ml mleka
  • 3 czekolady karmelowe
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 100ml wody
Zaczynamy od ugotowania masy kajmakowej. Puszkę z mleczkiem skondensowanym gotujemy w garnku pod przykryciem przez 3 godziny i 30 minut cały czas kontrolując poziom wody.
Żelatynę zalewamy 50ml wody i odstawiamy do napęcznienia na 5 minut.
Spód formy o wymiarach 34×24 wykładamy herbatnikami i rozsmarowujemy na nich lekko przestudzony kajmak, a następnie przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Na czas przygotowania masy, formę wstawiamy do lodówki. Połamaną na kostki czekoladę umieszczamy w misce i zalewamy gorącym mlekiem. (lub rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej) W tym momencie do masy dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Od czasu do czasu mieszamy, by nie zrobił się korzuch. Odstawiamy do wystygnięcia. (Masa powinna być wciąż płynna i mieć temperaturę pokojową. Nie może być za ciepła, ponieważ masa nam się zwarzy) Kremówkę łączymy z mascarpone i całość miksujemy do chwii powstania gęstego kremu. Następnie cały czas mieszając, wlewamy wcześniej przygotowaną czekoladę z żelatyną. Masa szybko zaczyna tężeć, dlatego musimy się śpieszyć. Połowę masy wykładamy na ułożone wcześniej herbatniki, wyrównujemy wierzch i przykrywamy następną warstwą ciemnych herbatników, na którą wykładamy resztę kremu. Wyrównujemy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzątku, a następnie dodajemy do nich 350ml zimnej wody. (Dzięki temu galaretka momentalnie zacznie tężeć i zaoszczędzimy dużo czasu). Brzoskwinie odsączamy na sitku, kroimy w kostkę i wykładamy równomiernie na zastygniętą masę. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
1 komentarz
  1. Mniam idealne na tą pogodę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *