Kostka karmelowa z brzoskwiniami



Lekkie, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, kt贸re nie wymaga pieczenia – czego chcie膰 wi臋cej? 馃檪

 

Sk艂adniki na form臋 o wymiarach 25x30cm:

  • 500-600g herbatnik贸w kakaowych
  • 1 puszka mleczka skondesowanego s艂odzonego
  • 1 du偶a puszka brzoskwi艅
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Masa kajmakowa:
  • 600ml krem贸wki
  • 500g mascarpone
  • 100ml mleka
  • 3 czekolady karmelowe
  • 3 czubate 艂y偶ki 偶elatyny
  • 100ml wody

 

Zaczynamy od ugotowania masy kajmakowej. Puszk臋 z mleczkiem skondensowanym gotujemy w garnku pod przykryciem przez 3 godziny i 30 minut ca艂y czas kontroluj膮c poziom wody.
呕elatyn臋 zalewamy 50ml wody i odstawiamy do nap臋cznienia na 5 minut.
Sp贸d formy wyk艂adamy herbatnikami i rozsmarowujemy na nich lekko przestudzony kajmak, a nast臋pnie przykrywamy go drug膮 warstw膮 herbatnik贸w. Na czas przygotowania masy, form臋 wstawiamy do lod贸wki. Po艂aman膮 na kostki czekolad臋 umieszczamy w misce i zalewamy gor膮cym mlekiem. (lub rozpuszczamy wraz z mlekiem w k膮pieli wodnej) W tym momencie do masy dodajemy wcze艣niej namoczon膮 偶elatyn臋 i dok艂adnie mieszamy do dok艂adnego po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Od czasu do czasu mieszamy, by nie zrobi艂 si臋 korzuch. Odstawiamy do wystygni臋cia. (Masa powinna by膰 wci膮偶 p艂ynna i mie膰 temperatur臋 pokojow膮. Nie mo偶e by膰 za ciep艂a, poniewa偶 masa nam si臋 zwarzy) Krem贸wk臋 艂膮czymy z mascarpone i ca艂o艣膰 miksujemy do chwii powstania g臋stego kremu. Nast臋pnie ca艂y czas mieszaj膮c, wlewamy wcze艣niej przygotowan膮 czekolad臋 z 偶elatyn膮. Masa szybko zaczyna t臋偶e膰, dlatego musimy si臋 艣pieszy膰. Po艂ow臋 masy wyk艂adamy na u艂o偶one wcze艣niej herbatniki, wyr贸wnujemy wierzch i przykrywamy nast臋pn膮 warstw膮 ciemnych herbatnik贸w, na kt贸r膮 wyk艂adamy reszt臋 kremu. Wyr贸wnujemy i wstawiamy na godzin臋 do lod贸wki. Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrz膮tku, a nast臋pnie dodajemy do nich 350ml zimnej wody. (Dzi臋ki temu galaretka momentalnie zacznie t臋偶e膰 i zaoszcz臋dzimy du偶o czasu). Brzoskwinie ods膮czamy na sitku, kroimy w kostk臋 i wyk艂adamy r贸wnomiernie na zastygni臋t膮 mas臋. Zalewamy t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Ciasto wstawiamy na ca艂膮 noc do lod贸wki.



Komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *