Banalnie prosty przepis na snickersa na herbatnikach. Potrzebujemy przygotować jedynie krem budyniowy, którego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę, a następnie zajmujemy się wykładaniem warstw. Krem budyniowy z tego przepisu jest z dodatkiem masła orzechowego i aromatycznej wanilii dzięki czemu smakuje troszeczkę inaczej niż standardowy budyń, musicie spróbować sami! 🙂
Składniki i przepis na snickersa na herbatnikach:
- 1 litr mleka 3.2%
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 300 g masła
- 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- puszka kajmaku lub mleczka skondensowanego słodzonego
- orzeszki ziemne solone
- 100 g mlecznej czekolady
700ml mleka zagotowujemy. Pozostałą ilość dokładnie mieszamy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka, jednocześnie szybko i energicznie mieszając do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia z folią w kontakcie, aby nie zrobił się nam kożuch. Kiedy budyń jest już w temperaturze pokojowej, 250 g miękkiego masła ubijamy do puszystości, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń. Na sam koniec dodajemy partiami masło orzechowe i miksujemy. Budyń gotowy! 🙂
Masę kajmakową przekładamy do miseczki (możemy ją także przygotować sami, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak to zrobić, odsyłam tutaj), a następnie dodajemy 50 g rozpuszczonego masła i miksujemy. Dzięki temu masa będzie delikatnie bardziej zwarta i po krojeniu nie będzie wyciekać. Wylewamy masę kajmakową na spód. Tortownicę wkładamy do foremki na czas przygotowania kremu budyniu.
Gdy mamy już wszystko przygotowane, czas na składanie ciasta. Spód blaszki o wymiarach 35×24 wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy herbatniki. Herbatniki smarujemy połową przygotowanej masy kajmakowej, a następnie przykrywamy warstwą herbatników. Masę budyniową dzielimy na 4 porcje, każdą wylewamy na herbatniki i delikatnie posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi. Następnie powtarzamy czynności jeszcze 3 razy. Na wierzchu rozprowadzamy resztę masy kajmakowej i obsypujemy obficie orzechami ziemnymi i posiekaną czekoladą gorzką. Smacznego! 🙂