Wypieki drożdżowe

Jagodzianki z kruszonką

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam niezawodny przepis na PYYYYSZNE jagodzianki 😛 Koniecznie spróbujcie zrobić je u siebie w domu!

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 75 g masła w temp. pokojowej,
  • 1 całe jajko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 700 g jagód,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Kruszonka:

  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki.

Dodatkowo do posmarowania jagodzianek będziemy potrzebowali jedno roztrzepane jajko z odrobiną mleka.

 

Wykonanie:

Ja w pierwszej kolejności ważę mąkę oraz cukier, ponieważ część będziemy używać do zaczynu.

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki i cukru wsypujemy do dużej miski. Dosypujemy szczyptę soli, jajko, pokrojone w kostkę masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy- możemy do tego użyć rąk lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

W między czasie możemy przygotować kruszonkę. Pół kostki masła kroimy w kostkę i wkładamy do miski, na to wsypujemy mąkę oraz cukier i zagniatamy rękoma aż powstaną nam różnej wielkości, nie klejące się grudki. PORADA: jeśli podczas wyrabiania kruszonki czujecie, że dalej się klei, dodajcie trochę mąki. Tak przygotowaną kruszonkę odkładam do lodówki na czas przygotowania jagodzianek.

Następnie jagody płuczemy oraz oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, przesypujemy je do miski i dodajemy cukier puder, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Formujemy wałek, który dzielimy nożem na równe części (mi zazwyczaj wychodzi między 16 a 18 kawałków). Z każdego kawałka formujemy kulkę i każdą z nich po kolei rozpłaszczamy na dłoni kładąc na środek jagody, u mnie są to 2-3 łyżki jagód na każdy kawałek. PORADA: Jeśli nie chcecie, aby wasze ciasto wysychało przykryjcie kulki ciasta ściereczką i po kolei wyciągajcie je z pod niej. Zlepiamy brzegi ciasta ze sobą i formujemy podłużną jagodziankę, którą kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Polecam, aby na jedną blachę układać 8-9 jagodzianek ze sporymi odstępami między nimi. Każdą z tak przygotowanych bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem oraz posypujemy sporą ilością wcześniej przygotowanej kruszonki. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°, opcja pieczenia góra-dół bez termoobiegu. WAŻNE: Podczas pieczenia jagodzianek to normalne, że pękają i wylewa się z nich sok.

A tak jagodzianki prezentują się w środku:

Smacznego!

 

 

 

 

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *