Drożdzówka z rabarbarem


Sezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉

Składniki na ciasto:

      • 4 szklanki mąki pszennej
      • 2 żółtka
      • 3 jajka
      • 60g drożdży
      • szklanka mleka
      • 3/5 szklanki cukru
      • 125g masła
      • 2 łyżki oleju
      • szczypta soli
      • 1.2kg rabarbaru

    Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. produkty z firmy Polskie Młyny. Są to produkty takie jak: gotowe mieszanki do ciast kruchych, biszkoptowych, do pizzy oraz innych wyrobów… Więcej pod linkiem https://www.skleppm.pl/

Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze 37-40°C. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy wraz z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.


Do wcześniej przesianej mąki dodajemy kolejno: resztę ciepłego mleka, masę jajowo-cukrową oraz rozczyn. Całość wymieszać za pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajemy skórkę z cytryny i wystudzone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, Wierzch ciasta oprószamy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką.

Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowej i obsypanej mąką foremki o wymiarach 35×23, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, wykładamy pokrojony i obrany rabarbar, a na końcu posypujemy kruszonką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.

Składniki na kruszonkę:

    • 400g mąki pszennej
    • 200g cukru
    • 220g masła
    • starta skórka z całej cytryny

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Pieczemy na lekko złoty kolor. Więcej informacji o kruszonce znajdziecie w TYM wpisie.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 300g cukru pudru
  • 7-8 łyżek soku z cytryny
  • starta skórka z połowy cytryny

Cukier puder i skórkę cytrynową wsypujemy do kubka. Dodajemy stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżki strumieniem. Jeżeli jest za gęsty, dodajemy sok z cytryny, jeżeli za rzadki, dodajemy cukier puder.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 21 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *