Sezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉
Składniki i przepis na drożdżówkę z rabarbarem:
-
-
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 60g drożdży
- szklanka mleka
- 3/5 szklanki cukru
- 125g masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1.2kg rabarbaru
Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. produkty z firmy Polskie Młyny. Są to produkty takie jak: gotowe mieszanki do ciast kruchych, biszkoptowych, do pizzy oraz innych wyrobów… Więcej pod linkiem https://www.skleppm.pl/
-
Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze 37-40°C. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy wraz z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do wcześniej przesianej mąki dodajemy kolejno: resztę ciepłego mleka, masę jajowo-cukrową oraz rozczyn. Całość wymieszać za pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajemy skórkę z cytryny i wystudzone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, Wierzch ciasta oprószamy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowej i obsypanej mąką foremki o wymiarach 35×23, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, wykładamy pokrojony i obrany rabarbar, a na końcu posypujemy kruszonką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.
Składniki i przepis na kruszonkę:
-
- 400g mąki pszennej
- 200g cukru
- 220g masła
- starta skórka z całej cytryny
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Pieczemy na lekko złoty kolor. Więcej informacji o kruszonce znajdziecie w TYM wpisie.
Składniki i przepis na lukier cytrynowy:
- 300g cukru pudru
- 7-8 łyżek soku z cytryny
- starta skórka z połowy cytryny
Cukier puder i skórkę cytrynową wsypujemy do kubka. Dodajemy stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżki strumieniem. Jeżeli jest za gęsty, dodajemy sok z cytryny, jeżeli za rzadki, dodajemy cukier puder.