Tym razem coś dla osób, które są na diecie, ale jednak chcą w jakiś sposób świętować tłusty czwartek… 😀 Pączki z piekarnika, z konfiturą różaną i obsypane cukrem pudrem! 😀 Możemy użyć dowolnej konfitury, czy ulubionego kremu, wszystko zależy od was!
Składniki i przepis na około 12-14 pieczonych pączków:
- 30 g świeżych drożdży
- 220ml mleka 3.2%
- 410g mąki pszennej
- 40g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60g cukru
- konfitura różana
Drożdże rozkruszamy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozcieramy. Wlewamy mleko w temperaturze 37-40°C, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do momentu aż rozczyn zacznie pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy, a jajko i żółtko ubijamy trzepaczką wraz z cukrem i solą. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ubite jajka i ugniatamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło, ugniatamy. Odstawiamy do naczynia wysmarowanego olejem na około godzinę. Naczynie przykrywamy ściereczką. Ciasto po tym czasie delikatnie ugniatamy, a następnie porcjujemy na około 12-14 równych porcji. Kęsy ciasta formujemy w kuleczkę, rozgniatamy i na środek układamy naszą konfiturę. Zlepiamy brzegi ciasta tak, aby nasze nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut i wkładamy do pieca rozgrzanego do 170°C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 12-14 minut, a następnie studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
super wpis, Gratulacje !
Bardzo udane pączusie I choć są ”mądrzy” którzy uważają, że to nie są pączki odsyłam ich do korzeni jeśli są tacy tradycyjni niech zrobią ten pierwszy z ciasta chlebowego ze słoniną. Jak są tacy poprawni.