Pączki hiszpańskie (gniazdka poznańskie)
Tłusty Czwartek

Pączki hiszpańskie (gniazdka poznańskie)

Tłusty czwartek już niedługo, dlatego wrzucam przepis na moje ulubione pączki hiszpańskie z ciasta parzonego, niektórzy nazywają je gniazdkami poznańskimi… Są pyszne, delikatne i zdecydowanie lepsze od sklepowych, a samo ich przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. 🙂
Przed tłustym czwartkiem pojawią się m.in. takie przepisy jak: fit pączusie z piekarnika, oponki oraz karpatka na wypadek jakby ktoś zrobił za dużo ciasta parzonego… 🙂

Składniki i przepis na około 40-45 gniazd poznańskich:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 500ml wody
  • 9 jajek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimum i jednym ruchem dodajemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy do momentu aż wszystko się dobrze połączy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i szprycujemy na papierze do pieczenia wyciętym na kształt naszego naczynia w którym będziemy smażyć nasze gniazdka. Musimy pamiętać, żeby nie wyszprycować ich za dużo, ponieważ bardzo mocno rosną podczas pieczenia. Papier do pieczenia z ciastem wkładamy do gorącego oleju górą do dołu (góra gniazdka ma być w oleju), wyciągamy papier po paru sekundach, a następnie smażymy z obu stron przez 3-5 minut, do złotego koloru. Prawidłowa temperatura oleju to około 180 stopni. Jeszcze gorące pączki wkładamy do lukru i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia. Ważne, żeby lukrować je kiedy są gorące, będą one wtedy błyszczące, a warstwa lukru nie będzie za gruba, nadmiar spłynie.

Pączki hiszpańskie (gniazdka poznańskie)

 

Składniki na lukier:

  • 400g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • parę łyżek gorącej wody

Cukier puder umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, a wodę dodajemy stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier ma być gładki i lejący.

 

Pączki hiszpańskie (gniazdka poznańskie)

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

  1. Paczki hiszpańskie, piekę je z wielką pasją nie tylko na tłusty czwartek ale również w karnawale. Wszyscy się nimi zachwycają. Warunkiem dobrych pączków są dobre składniki ,które polecam ze strony innych producentów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *