Tłusty czwartek już niedługo, dlatego wrzucam przepis na moje ulubione pączki hiszpańskie z ciasta parzonego, niektórzy nazywają je gniazdkami poznańskimi… Są pyszne, delikatne i zdecydowanie lepsze od sklepowych, a samo ich przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. 🙂
Przed tłustym czwartkiem pojawią się m.in. takie przepisy jak: fit pączusie z piekarnika, oponki oraz karpatka na wypadek jakby ktoś zrobił za dużo ciasta parzonego… 🙂
Składniki i przepis na około 40-45 gniazd poznańskich:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła
- 500ml wody
- 9 jajek
- szczypta soli
- olej do smażenia
W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimum i jednym ruchem dodajemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy do momentu aż wszystko się dobrze połączy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i szprycujemy na papierze do pieczenia wyciętym na kształt naszego naczynia w którym będziemy smażyć nasze gniazdka. Musimy pamiętać, żeby nie wyszprycować ich za dużo, ponieważ bardzo mocno rosną podczas pieczenia. Papier do pieczenia z ciastem wkładamy do gorącego oleju górą do dołu (góra gniazdka ma być w oleju), wyciągamy papier po paru sekundach, a następnie smażymy z obu stron przez 3-5 minut, do złotego koloru. Prawidłowa temperatura oleju to około 180 stopni. Jeszcze gorące pączki wkładamy do lukru i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia. Ważne, żeby lukrować je kiedy są gorące, będą one wtedy błyszczące, a warstwa lukru nie będzie za gruba, nadmiar spłynie.
Składniki na lukier:
- 400g cukru pudru
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- parę łyżek gorącej wody
Cukier puder umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, a wodę dodajemy stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier ma być gładki i lejący.
Paczki hiszpańskie, piekę je z wielką pasją nie tylko na tłusty czwartek ale również w karnawale. Wszyscy się nimi zachwycają. Warunkiem dobrych pączków są dobre składniki ,które polecam ze strony innych producentów