Puszyste pączki

Przepyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo deliakatne. Dużo lepsze niż z cukierni.

Składniki na około 20-25 sztuk:

    • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
    • 3 jajka
    • 100 g masła, roztopionego
    • 60 g cukru
    • 10g cukru z prawdziwą wanilią
    • pół łyżeczki soli
    • 2 łyżki spirytusu
    • 250 ml letniego mleka
    • 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
    • 1kg smalcu do smażenia
    • konfitura o dowolnym smaku

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Połowę mleka podgrzewamy do temperatury nie większej niż 40ºC, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut – najlepiej mikserem z hakiem. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy okręgi, na środek wykładamy konfiturę i całość szczelnie zamykamy formując kulkę. Pączki przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na stolnicy oprószonej mąką pszenną na około 20 minut. Tłuszcz nagrzewamy do temperatury około 180ºC, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Musimy uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Wyławiamy je cedzakiem i odkładamy na ręczniki papierowe do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Jeżeli chcemy je oprószyć cukrem pudrem, to musimy poczekać, aż wystygną.

Lukier:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 3 łyżki gorącej wodyCukier puder ucieramy z wodą, aby pozbyć się wszystkich grudek. Gęstość lukru regulujemy poprzez dodatek wody lub cukru pudru.

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
3 komentarze
  1. Wyglądają pięknie! Ja w tym roku w tłusty czwartek z przymusu nie “pączkowałam” 😉 więc z chęcią nadrobię zaległości i wypróbuję przepis 🙂

  2. wyglądają wspaniale!

  3. Pysznie wyglądają Twoje pączki 🙂 nabrałam ochoty znowu na zrobienie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *