Pączki



Przepyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo deliakatne. Dużo lepsze niż z cukierni.

Składniki na około 20-25 sztuk:

    • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
    • 3 jajka
    • 100 g masła, roztopionego
    • 60 g cukru
    • 10g cukru z prawdziwą wanilią
    • pół łyżeczki soli
    • 2 łyżki spirytusu
    • 250 ml letniego mleka
    • 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
    • 1kg smalcu do smażenia
    • konfitura o dowolnym smaku

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Połowę mleka podgrzewamy do temperatury nie większej niż 40ºC, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut – najlepiej mikserem z hakiem. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy okręgi, na środek wykładamy konfiturę i całość szczelnie zamykamy formując kulkę. Pączki przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na stolnicy oprószonej mąką pszenną na około 20 minut. Tłuszcz nagrzewamy do temperatury około 180ºC, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Musimy uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Wyławiamy je cedzakiem i odkładamy na ręczniki papierowe do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Jeżeli chcemy je oprószyć cukrem pudrem, to musimy poczekać, aż wystygną.

Lukier:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 3 łyżki gorącej wodyCukier puder ucieramy z wodą, aby pozbyć się wszystkich grudek. Gęstość lukru regulujemy poprzez dodatek wody lub cukru pudru.

 



Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *