Puszyste pączki smażone na smalcu
Tłusty Czwartek

Puszyste pączki smażone na smalcu

Przepyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Dużo lepsze niż z cukierni.

Składniki i przepis na puszyste pączki smażone na smalcu:

    • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
    • 3 jajka
    • 100 g masła, roztopionego
    • 60 g cukru
    • 10g cukru z prawdziwą wanilią
    • pół łyżeczki soli
    • 2 łyżki spirytusu
    • 250 ml letniego mleka
    • 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
    • 1kg smalcu do smażenia
    • konfitura o dowolnym smaku

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Połowę mleka podgrzewamy do temperatury nie większej niż 40ºC, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut – najlepiej mikserem z hakiem. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy okręgi, na środek wykładamy konfiturę i całość szczelnie zamykamy formując kulkę. Pączki przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na stolnicy oprószonej mąką pszenną na około 20 minut. Tłuszcz nagrzewamy do temperatury około 180ºC, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Musimy uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Wyławiamy je cedzakiem i odkładamy na ręczniki papierowe do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Jeżeli chcemy je oprószyć cukrem pudrem, to musimy poczekać, aż wystygną.

Składniki i przepis na Lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 3 łyżki gorącej wody

    Cukier puder ucieramy z wodą, aby pozbyć się wszystkich grudek. Gęstość lukru regulujemy poprzez dodatek wody lub cukru pudru.

 

Puszyste pączki smażone na smalcu

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

3 Comments

  1. Wyglądają pięknie! Ja w tym roku w tłusty czwartek z przymusu nie „pączkowałam” 😉 więc z chęcią nadrobię zaległości i wypróbuję przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *