Przepyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Dużo lepsze niż z cukierni.
Składniki i przepis na puszyste pączki smażone na smalcu:
-
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 3 jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 60 g cukru
- 10g cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu
- 250 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 1kg smalcu do smażenia
- konfitura o dowolnym smaku
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Połowę mleka podgrzewamy do temperatury nie większej niż 40ºC, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut – najlepiej mikserem z hakiem. Gotowe ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy okręgi, na środek wykładamy konfiturę i całość szczelnie zamykamy formując kulkę. Pączki przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na stolnicy oprószonej mąką pszenną na około 20 minut. Tłuszcz nagrzewamy do temperatury około 180ºC, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Musimy uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Wyławiamy je cedzakiem i odkładamy na ręczniki papierowe do odsączenia. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Jeżeli chcemy je oprószyć cukrem pudrem, to musimy poczekać, aż wystygną.
Składniki i przepis na Lukier:
-
-
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucieramy z wodą, aby pozbyć się wszystkich grudek. Gęstość lukru regulujemy poprzez dodatek wody lub cukru pudru.
-
Wyglądają pięknie! Ja w tym roku w tłusty czwartek z przymusu nie „pączkowałam” 😉 więc z chęcią nadrobię zaległości i wypróbuję przepis 🙂
wyglądają wspaniale!
Pysznie wyglądają Twoje pączki 🙂 nabrałam ochoty znowu na zrobienie