Owoce pod kruszonką

Przygotowanie tego deseru zajmie nam dosłownie chwilę. Idealny przepis kiedy goście są już w drodze, a nie mamy już czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które musi jeszcze wystygnąć.

Składniki na 4 porcje:

    • 250g mąki
    • 125g cukru
    • 125g masła lub margaryny
    • szczypta soli
    • 300g mrożonych owoców

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy zimny tłuszcz i rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej.
Na dno foremek wykładamy dowolne, mrożone owoce, a następnie przykrywamy je warstwą naszej kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do momentu zarumienienia się kruszonki, przez około 40 minut. Deser podajemy na ciepło oprószony cukrem pudrem i z gałką ulubionych lodów.

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
3 komentarze
  1. Ciekawy deserek, z chęcią go wypróbuję 🙂

  2. Uwielbiam takie deserki 🙂 Zawsze podaje takie gościom bo nie wiedzą co mają pod spodem 😛

  3. Kruszonka- zawsze i wszędzie! Super przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *