Owoce pod kruszonką

Przygotowanie tego deseru zajmie nam dosłownie chwilę. Idealny przepis kiedy goście są już w drodze, a nie mamy już czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które musi jeszcze wystygnąć.

Składniki i przepis na owoce pod kruszonką:

    • 250g mąki
    • 125g cukru
    • 125g masła lub margaryny
    • szczypta soli
    • 300g mrożonych owoców

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy zimny tłuszcz i rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej.
Na dno foremek wykładamy dowolne, mrożone owoce, a następnie przykrywamy je warstwą naszej kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do momentu zarumienienia się kruszonki, przez około 40 minut. Deser podajemy na ciepło oprószony cukrem pudrem i z gałką ulubionych lodów.