Racuchy z jabłkami

Delikatne racuchy z pysznym jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 170g mąki
  • 150ml mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyzka oleju
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Cukier puder do posypania placków

 

Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w małą kostkę. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka przekładamy do osobnej miski, dodajemy cukier, olej, cynamon, szczyptę soli i roztrzepujemy rózgą. Po dobrym połączeniu się składników wlewamy mleko i dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką.
Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. (2 łyżki na porcję) Smażymy około 1-2 minuty z każdej strony, na mocno złoty kolor. Na końcu posypujemy placki cukrem pudrem i gotowe! Smacznego! : )

 

Udostępnij:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Zuza napisał(a):

    mmm jak u mamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *