Delikatne racuchy z pysznym jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach!
Składniki i przepis na racuchy z jabłkami:
- 170g mąki
- 150ml mleka
- 6 dużych, kwaśnych jabłkek
- 2 jajka
- 3 łyzki cukru pudru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyzka oleju
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Cukier puder do posypania placków
Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w bardzo małą kostkę. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka przekładamy do osobnej miski, dodajemy cukier, olej, cynamon, szczyptę soli i roztrzepujemy rózgą. Po dobrym połączeniu się składników wlewamy mleko i dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką.
Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. (2 łyżki na porcję) Smażymy około 1-2 minuty z każdej strony, na mocno złoty kolor. Na końcu posypujemy placki cukrem pudrem i gotowe! Smacznego! : )
mmm jak u mamy 🙂