Przepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec spodu, tylko wykładany jest biszkoptami. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki i przepis na tort owocowy na zimno:
- 2 galaretki o smaku agrestowym
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 3 łyżki żelatyny
- 1 cukier wanilinowy
- 500ml jogurtu naturalnego
- 500g serka homogenizowanego
- 1 cytryna
- 150g cukru pudru
- 700g owoców (U mnie borówki amerykańskie, maliny i truskawki)
- 150g biszkoptów
- 50ml likieru owocowego (opcjonalnie)
Powyższe składniki są podane na tortownicę o średnicy 26 cm
Galaretki przygotowujemy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, każdą oddzielnie. Studzimy.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, skrapiamy likierem lub wcześniej wystudzoną, mocną, czarną herbatą, a następnie zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Jogurt naturalny miksujemy z serkiem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem . Dodajemy skórkę otartą z całej cytryny, sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ok. 50 ml wody. Ponownie miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy naszą masę serową na zastygniętą galaretkę z biszkoptami. Część owoców wtapiamy w masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Po wyjęciu z lodówki układamy owoce na wierzchu, zalewamy galaretką truskawkową i chłodzimy.
takie uwielbiam najbardziej 😉
Jak u mamy : )