Sernik limonkowy na zimno


Jak już zapewne zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Całość wykańcza lekko kwaśny lime curd. Jest to przepyszne połączenie smaków! 🙂

Składniki na kruchy spód:

  • 300g ciastek pełnoziarnistych
  • 90g masła
    Masło rozpuszczamy, a następnie chłodzimy. Ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy masło i mieszamy. Wysypujemy na spód tortownicy o średnicy 26cm i mocno dociskamy. Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania masy jogurtowej.

 


Składniki na masę jogurtową:

    • 250g jogurtu greckiego
    • 250g mascarpone
    • sok wyciśnięty z 3 limonek
    • skórka otarta z 3 limonek
    • 120-160g cukru pudru, należy dodać do smaku, ja dałem 160g
    • 500g śmietanki kremówki 30%
    • 16g żelatyny w proszku + 80g wody

Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała.  Jogurt grecki, masacarpone, sok i skórkę z limonki umieszczamy w dużej misce i miksujemy do połączenia się składników, odstawiamy. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy 1/4 śmietanki do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, aby rozluźnić masę. Żelatynę podgrzewamy, a następnie “zahartowujemy” ją dodając 2 łyżki masy i dokładnie mieszając. Wlewamy do masy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część śmietanki i delikatnie mieszamy szpatułką. Smakujemy masę, jeżeli jest dla nas za mało słodka, przesiewamy cukier puder i dokładnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki.

Składniki na lime curd:

  • 6g żelatyny / 30g wody
  • 120g soku z limonki
  • 110g jaj
  • 75g żółtka
  • 75g cukru
  • 110g masła
  • skórka otarta z dwóch limonek

Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę oraz zimne masło pokrojone na małe kawałki. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i studzimy. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Wystudzony curd wylewamy na stężałą masę sernikową i wkładamy do lodówki.


Mam na imię Mikołaj, mam 21 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *