Jak już zapewne zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Całość wykańcza lekko kwaśny lime curd. Jest to przepyszne połączenie smaków! 🙂
Składniki i przepis na kruchy spód ciasteczkowy:
- 300g ciastek pełnoziarnistych
- 90g masła
Masło rozpuszczamy, a następnie chłodzimy. Ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy masło i mieszamy. Wysypujemy na spód tortownicy o średnicy 26cm i mocno dociskamy. Chłodzimy w lodówce do czasu przygotowania masy jogurtowej.
Składniki i przepis na masę jogurtową:
-
- 250g jogurtu greckiego
- 250g mascarpone
- sok wyciśnięty z 3 limonek
- skórka otarta z 3 limonek
- 120-160g cukru pudru, należy dodać do smaku, ja dałem 160g
- 500g śmietanki kremówki 30%
- 16g żelatyny w proszku + 80g wody
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała. Jogurt grecki, masacarpone, sok i skórkę z limonki umieszczamy w dużej misce i miksujemy do połączenia się składników, odstawiamy. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy 1/4 śmietanki do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy, aby rozluźnić masę. Żelatynę podgrzewamy, a następnie „zahartowujemy” ją dodając 2 łyżki masy i dokładnie mieszając. Wlewamy do masy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część śmietanki i delikatnie mieszamy szpatułką. Smakujemy masę, jeżeli jest dla nas za mało słodka, przesiewamy cukier puder i dokładnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki.
Składniki i przepis na lime curd:
- 6g żelatyny / 30g wody
- 120g soku z limonki
- 110g jaj
- 75g żółtka
- 75g cukru
- 110g masła
- skórka otarta z dwóch limonek
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy, aby napęczniała. Jajka, żółtka, cukier i sok z limonki umieszczamy w garnku (najlepiej z podwójnym dnem), a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę oraz zimne masło pokrojone na małe kawałki. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przykrywamy folią spożywczą w kontakcie i studzimy. Następnie do przestudzonego curdu dodajemy skórkę startą z jednej limonki i mieszamy. Wystudzony curd wylewamy na stężałą masę sernikową i wkładamy do lodówki.