Staropolskie faworki

W związku z tłustym czwartkiem prezentuję wam przepis na staropolskie faworki mojej babci, przepis jest bardzo stary! Faworki są chrupiące, delikatne i pyszne!

Składniki i przepis na staropolskie faworki:

  • 500g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • 6-7 łyżek gęstej śmietany
  • kieliszek wódki/spirytusu/octu
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5kg smalcu do smażenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy resztę składników, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto tak, aby po przekrojeniu ciasto było zupełnie jednolite. Wyrobione ciasto musimy napowietrzyć. Spłaszczamy ciasto i zbijamy drewnianym wałkiem 5-10 minut, następnie zwijamy i znowu zbijamy wałkiem przez kolejne 10 minut. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy bardzo cienko, podczas wałkowania należy pamiętać, żeby nie podsypywać dużej ilości mąki. Kroimy radełkiem na pasy o szerokości 3-4 cm, a następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości około 9-10 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec. Ciasto jak i uformowane faworki należy chronić przed wysychaniem, dlatego ciasto należy trzymać pod przykryciem, a faworki pod ściereczką. Smażymy na rozgrzanym smalcu do temperatury około 180 stopni do złotego koloru.

Staropolskie faworki

Staropolskie faworki


Staropolskie faworki