Staropolskie faworki
Tłusty Czwartek

Staropolskie faworki

W związku z tłustym czwartkiem prezentuję wam przepis na staropolskie faworki mojej babci, przepis jest bardzo stary! Faworki są chrupiące, delikatne i pyszne!

Składniki i przepis na staropolskie faworki:

  • 500g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • 6-7 łyżek gęstej śmietany
  • kieliszek wódki/spirytusu/octu
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5kg smalcu do smażenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy resztę składników, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto tak, aby po przekrojeniu ciasto było zupełnie jednolite. Wyrobione ciasto musimy napowietrzyć. Spłaszczamy ciasto i zbijamy drewnianym wałkiem 5-10 minut, następnie zwijamy i znowu zbijamy wałkiem przez kolejne 10 minut. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy bardzo cienko, podczas wałkowania należy pamiętać, żeby nie podsypywać dużej ilości mąki. Kroimy radełkiem na pasy o szerokości 3-4 cm, a następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości około 9-10 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec. Ciasto jak i uformowane faworki należy chronić przed wysychaniem, dlatego ciasto należy trzymać pod przykryciem, a faworki pod ściereczką. Smażymy na rozgrzanym smalcu do temperatury około 180 stopni do złotego koloru.

Staropolskie faworki

Staropolskie faworki

Staropolskie faworki

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *