
W związku z tłustym czwartkiem prezentuję wam przepis na staropolskie faworki mojej babci, przepis jest bardzo stary! Faworki są chrupiące, delikatne i pyszne!
Składniki i przepis na staropolskie faworki:
- 500g mąki pszennej
- 8 żółtek
- szczypta soli
- 6-7 łyżek gęstej śmietany
- kieliszek wódki/spirytusu/octu
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5kg smalcu do smażenia
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy resztę składników, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto tak, aby po przekrojeniu ciasto było zupełnie jednolite. Wyrobione ciasto musimy napowietrzyć. Spłaszczamy ciasto i zbijamy drewnianym wałkiem 5-10 minut, następnie zwijamy i znowu zbijamy wałkiem przez kolejne 10 minut. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy bardzo cienko, podczas wałkowania należy pamiętać, żeby nie podsypywać dużej ilości mąki. Kroimy radełkiem na pasy o szerokości 3-4 cm, a następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości około 9-10 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec. Ciasto jak i uformowane faworki należy chronić przed wysychaniem, dlatego ciasto należy trzymać pod przykryciem, a faworki pod ściereczką. Smażymy na rozgrzanym smalcu do temperatury około 180 stopni do złotego koloru.

Hej, bardzo mi miło, że korzystasz z mojego bloga! 🙂 Mam na imię Mikołaj, mam 23 lata i skończyłem kierunek technologii żywności o specjalizacji cukierniczej. Pieczeniem ciast pasjonuje się już od dziecka, myślę, a bardziej na poważnie traktuje to już od około 10 lat. Pracowałem w cukierniach, piekarniach, restauracjach, a nawet pracowałem w cukierni Krzysztofa Ilnickiego. Każdy swój przepis staram się pisać w sposób zrozumiały, tak, aby każdy laik nie miał problemu z jego wykonaniem.
Jakie apetyczne <3
Super, akurat szukałam przepisu na tłusty czwartek