Tłusty Czwartek

Churros

Dzisiaj zagłębimy się w świat słodkości prosto z Hiszpanii. Chrupiące z wierzchu, w środku zaś mięciutkie i pulchne- to właśnie churros. Zapraszam do przeczytania i wykonania u siebie w domu, ponieważ przepis jest wręcz banalnie prosty 😉 Jest to również fajna alternatywa na Tłusty Czwartek, aby zjeść tego dnia coś innego niż nasze tradycyjne, polskie pączki 🙂

 

Potrzebne składniki:

  • 250ml wody,
  • 50g masła,
  • szczypta soli,
  • 150g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1l oleju do smażenia,
  • cukier brązowy do obtoczenia,
  • opcjonalnie nutella lub rozpuszczona czekolada do podania.

Wykonanie:

W rondel wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Dodajemy szczyptę soli i mąkę energicznie mieszając. Po połączeniu składników ściągamy z ognia i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W między czasie możemy w dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy nasza masa delikatnie przestygnie wbijamy jedno jajko i miksujemy aż powstanie nam jednolita masa. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką w kształcie otwartej gwiazdy (musi być ona sporych rozmiarów, myślę, że najlepiej sprawdzi się taka, która będzie miała około 2cm  średnicy otworu- ja takiej nie miałam przez co moje churros wyszły trochę za cienkie i ciężko wyciskało się ciasto). Na gorący olej wyciskamy masę i odcinamy za pomocą nożyczek. Smażymy na złoty kolor, przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładamy na talerz pokryty cukrem i obtaczamy. Tak przygotowane podajemy z rozpuszczoną czekoladą.

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *