Dzisiaj zagłębimy się w świat słodkości prosto z Hiszpanii. Chrupiące z wierzchu, w środku zaś mięciutkie i pulchne- to właśnie churros. Zapraszam do przeczytania i wykonania u siebie w domu, ponieważ przepis jest wręcz banalnie prosty 😉 Jest to również fajna alternatywa na Tłusty Czwartek, aby zjeść tego dnia coś innego niż nasze tradycyjne, polskie pączki 🙂
Potrzebne składniki:
- 250ml wody,
- 50g masła,
- szczypta soli,
- 150g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1l oleju do smażenia,
- cukier brązowy do obtoczenia,
- opcjonalnie nutella lub rozpuszczona czekolada do podania.
Wykonanie:
W rondel wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Dodajemy szczyptę soli i mąkę energicznie mieszając. Po połączeniu składników ściągamy z ognia i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W między czasie możemy w dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy nasza masa delikatnie przestygnie wbijamy jedno jajko i miksujemy aż powstanie nam jednolita masa. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką w kształcie otwartej gwiazdy (musi być ona sporych rozmiarów, myślę, że najlepiej sprawdzi się taka, która będzie miała około 2cm średnicy otworu- ja takiej nie miałam przez co moje churros wyszły trochę za cienkie i ciężko wyciskało się ciasto). Na gorący olej wyciskamy masę i odcinamy za pomocą nożyczek. Smażymy na złoty kolor, przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładamy na talerz pokryty cukrem i obtaczamy. Tak przygotowane podajemy z rozpuszczoną czekoladą.