Mini pączki twarogowe
Tłusty Czwartek

Mini pączki twarogowe

Jeżeli ktoś nie ma czasu na przygotowanie zwykłych pączków, a woli sam coś przygotować na tłusty czwartek, to mini pączki twarogowe będą idealnym rozwiązaniem. Ciasto przygotowujemy dosłownie w 5 minut. Nie musimy ich obracać podczas smażenia, obracają się same. 🙂 Możemy obtoczyć je w cukrze pudrze, krysztale, cukrze wymieszanym z cynamonem lub nadziać ulubioną konfiturą, nutellą czy budyniem. 🙂 Z przepisu wychodzi około 60 małych pączusiów.

Składniki i przepis na mini pączusie twarogowe:

  • 600g twarogu z wiaderka, najlepiej firmy Piątnica
  • 4 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (20g)
  • 620g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60ml wódki
  • 2l oleju do smażenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od rozgrzania oleju, ustawiamy go na najmniejszym ogniu. Twaróg, sól, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią umieszczamy w dużej misce i chwilę miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy jajka i wódkę. Wszystko miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Aby uformować ładne kuleczki musimy co jakiś czas zwilżać dłonie olejem. Dzięki temu ciasto nie będzie nam się kleiło do rąk. Formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie odkładamy je na talerz posmarowany olejem. Gdy są już wszystkie gotowe, możemy zabrać się do smażenia. 🙂 Olej powinien mieć temperaturę około 180-190 stopni, najlepiej zmierzyć to za pomocą termometru. Smażymy do złotego koloru(około 10-15 minut), a następnie odsączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy pączki są upieczone, możemy jednego wyjąć, przekroić na pół i zobaczyć, czy ciasto nie jest surowe. Po odsączeniu, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze lub nadziewamy.

Mini pączki twarogowe

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *