Jeżeli ktoś nie ma czasu na przygotowanie zwykłych pączków, a woli sam coś przygotować na tłusty czwartek, to mini pączki twarogowe będą idealnym rozwiązaniem. Ciasto przygotowujemy dosłownie w 5 minut. Nie musimy ich obracać podczas smażenia, obracają się same. 🙂 Możemy obtoczyć je w cukrze pudrze, krysztale, cukrze wymieszanym z cynamonem lub nadziać ulubioną konfiturą, nutellą czy budyniem. 🙂 Z przepisu wychodzi około 60 małych pączusiów.
Składniki i przepis na mini pączusie twarogowe:
- 600g twarogu z wiaderka, najlepiej firmy Piątnica
- 4 jajka
- 100g cukru pudru
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (20g)
- 620g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60ml wódki
- 2l oleju do smażenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od rozgrzania oleju, ustawiamy go na najmniejszym ogniu. Twaróg, sól, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią umieszczamy w dużej misce i chwilę miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodajemy jajka i wódkę. Wszystko miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Aby uformować ładne kuleczki musimy co jakiś czas zwilżać dłonie olejem. Dzięki temu ciasto nie będzie nam się kleiło do rąk. Formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie odkładamy je na talerz posmarowany olejem. Gdy są już wszystkie gotowe, możemy zabrać się do smażenia. 🙂 Olej powinien mieć temperaturę około 180-190 stopni, najlepiej zmierzyć to za pomocą termometru. Smażymy do złotego koloru(około 10-15 minut), a następnie odsączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy pączki są upieczone, możemy jednego wyjąć, przekroić na pół i zobaczyć, czy ciasto nie jest surowe. Po odsączeniu, jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze lub nadziewamy.
świetny post, bardzo mi sie spodobał
Wyglądają bardzo smacznie 😉 w tłusty czwartek nie zjadłam ani jednego pączka 😉