Oponki drożdżowe
Tłusty Czwartek

Oponki drożdżowe

Czas na ostatni przepis na dzisiaj, a mianowicie oponki drożdżowe! 😀 Puchate i lekkie, z nutą aromatycznej skórki pomarańczowej. Pracy co prawda przy przepisie mało nie ma, ale uwierzcie mi, że warto się dla nich poświęcić. <3

Składniki i przepis na około 20-25 sztuk oponek drożdżowych:

  • 450 g mąki pszennej
  • 16g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z całej pomarańczy

Drożdże rozkruszamy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozcieramy. Wlewamy mleko w temperaturze 37-40°C, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do momentu aż rozczyn zacznie pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy, a żółtka ubijamy trzepaczką wraz z cukrem i solą. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ubite jajka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy mikserem. Odstawiamy do naczynia wysmarowanego olejem na około godzinę. Naczynie przykrywamy ściereczką. Ciasto po tym czasie delikatnie ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1.5cm. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut, a następnie smażymy na oleju rozgrzanym do około 180°C. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i dekorujemy w dowolny sposób. Poniżej napiszę polewy, których użyłem:
Ciemna czekolada: 200g czekolady gorzkiej, 200g czekolady mlecznej, 350g mleka 3.2%
Biała czekolada: 200g czekolady białej, 80-90g mleka 3.2%
Lukier pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy, około 200g przesianego cukru pudru
Dekorujemy w dowolny sposób. Może to być kolorowa posypka, kandyzowane bądź liofilizowane owoce, prażone orzechy, pistacje. zmielone ciasteczka… to wszystko zależy od was! 🙂

Ta strona została uwzględniona w zestawieniu Tradycyjnych i Nowoczesnych przepisów przez wydawnictwo edukacyjne Twinkl Polska.

Oponki drożdżowe Oponki drożdżowe

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *