Czas na ostatni przepis na dzisiaj, a mianowicie oponki drożdżowe! 😀 Puchate i lekkie, z nutą aromatycznej skórki pomarańczowej. Pracy co prawda przy przepisie mało nie ma, ale uwierzcie mi, że warto się dla nich poświęcić. <3
Składniki i przepis na około 20-25 sztuk oponek drożdżowych:
- 450 g mąki pszennej
- 16g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 70 g masła
- szczypta soli
- skórka otarta z całej pomarańczy
Drożdże rozkruszamy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozcieramy. Wlewamy mleko w temperaturze 37-40°C, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do momentu aż rozczyn zacznie pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy, a żółtka ubijamy trzepaczką wraz z cukrem i solą. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, ubite jajka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy mikserem. Odstawiamy do naczynia wysmarowanego olejem na około godzinę. Naczynie przykrywamy ściereczką. Ciasto po tym czasie delikatnie ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1.5cm. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut, a następnie smażymy na oleju rozgrzanym do około 180°C. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i dekorujemy w dowolny sposób. Poniżej napiszę polewy, których użyłem:
Ciemna czekolada: 200g czekolady gorzkiej, 200g czekolady mlecznej, 350g mleka 3.2%
Biała czekolada: 200g czekolady białej, 80-90g mleka 3.2%
Lukier pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy, około 200g przesianego cukru pudru
Dekorujemy w dowolny sposób. Może to być kolorowa posypka, kandyzowane bądź liofilizowane owoce, prażone orzechy, pistacje. zmielone ciasteczka… to wszystko zależy od was! 🙂
Ta strona została uwzględniona w zestawieniu Tradycyjnych i Nowoczesnych przepisów przez wydawnictwo edukacyjne Twinkl Polska.