Hiszpańskie churros


Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podaje się go w towarzystwie gęstego sosu czekoladowego. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem pudrem z cynamonem.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Dodatkowo:


  • olej lub smalec do smażenia (750g)
  • cukier puder do posypania

Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem waniliowym, cukrem i solą. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmniejszamy ogien na minimum. Mieszamy drewnianą łyżką około dwóch minut, aż powstanie gładka i odchodzącą od łyżki masa. Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy mikserem, aż powstawnie jednolite ciasto. Potrwa to około 3-5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz w garnku do około 180ºC, a następnie zmniejszamy lekko ogień. Ciasto wyciskamy bezpośrednio do tluszczu na 8-10cm kawałki. Odcinamy je za pomocą noża lub nożyczek. Smażymy około 2 minut z każdej strony, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
4 komentarze
  1. Wygląda smakowicie muszę spróbować tego przepisu. Bo sama uwielbiam gotować!
    Pozdrawiam Eva

  2. Wyglądają smakowicie 🙂

  3. Bardzo interesujący wypiek. Prezentuje się doskonale i zapewne równie dobrze smakuje. A co tam, chyba muszę wypróbować ten przepis! 🙂 Dzięki za inspirację!

  4. Ale mi zrobiłeś smaka 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *