Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze.
Składniki i przepis na szwedzkie bułeczki szafranowe:
- 750g mąki pszennej
- 300g mleka
- 200g masła
- 50g drożdży
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania wierzchu
- 150g cukru
- 1g szafranu
- 100g suszonej żurawiny + 40 sztuk na wierzch
- szczypta soli
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, szafranem i cukrem. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zestawiamy mleko z ognia do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, szczyptę soli, żurawinę i mieszamy. Następnie dodajemy mleko z dodatkami, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, możemy lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1.5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy je na 20 kulek (u mnie o wadze 90g każda). Z każdej kulki formujemy długi i cienki wałeczek. Wałeczek wyginamy tworząc bułeczkę w kształcie litery S. Przekładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i dekorujemy żurawiną. Pieczemy przez 13-15 minut w temperaturze 200ºC
Wyglądają cudownie!
Te bułeczki też są bardzo popularne w Norwegii 🙂 często też robimy je w przedszkolu z dziećmi
Piękne! 🙂 Chyba nie kosztowałam nigdy szafranu w słodkich wypiekach, ciekawe… 🙂
Mmm wyglądają cudownie i smakowicie!! 🙂
Ale bym zjadła taką bułeczkę 🙂
ale apetyczne!