Szwedzkie bułeczki szafranowe

Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze.

Składniki na około 20 sztuk:

  • 750g mąki pszennej
  • 300g mleka
  • 200g masła
  • 50g drożdży
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 150g cukru
  • 1g szafranu
  • 100g suszonej żurawiny + 40 sztuk na wierzch
  • szczypta soli

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, szafranem i cukrem. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zestawiamy mleko z ognia do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, szczyptę soli, żurawinę i mieszamy. Następnie dodajemy mleko z dodatkami, jajka i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, możemy lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1.5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy je na 20 kulek (u mnie o wadze 90g każda). Z każdej kulki formujemy długi i cienki wałeczek. Wałeczek wyginamy tworząc bułeczkę w kształcie litery S. Przekładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i dekorujemy żurawiną. Pieczemy przez 13-15 minut w temperaturze 200ºC

 

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
6 komentarze
  1. Te bułeczki też są bardzo popularne w Norwegii 🙂 często też robimy je w przedszkolu z dziećmi

  2. Piękne! 🙂 Chyba nie kosztowałam nigdy szafranu w słodkich wypiekach, ciekawe… 🙂

  3. Mmm wyglądają cudownie i smakowicie!! 🙂

  4. Ale bym zjadła taką bułeczkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *