Ciasto drożdżowe z truskawkami jest przepyszne. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha!
Przepis na składniki i przepis na ciasto drożdżowe do drożdzówki
Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze 37-40°C. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy wraz z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do wcześniej przesianej mąki dodajemy kolejno: resztę ciepłego mleka, masę jajowo-cukrową oraz rozczyn. Po wstępnym wymieszaniu dodajemy rozpuszczone masło z olejem. Całość wymieszać za pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajemy skórkę z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, Wierzch ciasta oprószamy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowej i obsypanej mąką foremki o wymiarach 35×23, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, wykładamy owoce na i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.
Przepis na kruszonkę na wierzch drożdżówki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Jeżeli ma konsystencję „piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Pieczemy na lekko złoty kolor. Więcej informacji o kruszonce znajdziecie w TYM wpisie.
Przepis na lukier cytrynowy do kruszonki
Cukier puder i skórkę cytrynową wsypujemy do kubka. Dodajemy stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżki strumieniem. Jeżeli jest za gęsty, dodajemy sok z cytryny, jeżeli za rzadki, dodajemy cukier puder.
Ciasto:
-
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 60g drożdży
- szklanka mleka
- 3/5 szklanki cukru
- 125g masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 500g truskawek
Kruszonka
-
- 200g mąki pszennej
- 100g cukru
- 100g masła
- starta skórka z całej cytryny
Lukier cytrynowy
- 300g cukru pudru
- 7-8 łyżek soku z cytryny
- starta skórka z połowy cytryny
Pychota!
Uwielbiam ciasta drozdzowe pod kazda postacia i z roznymi sezonowymi owocami.
Pycha, uwielbiam takie ciasta. Z truskawkami- pychotka.