Kruchy, kakaowy spód oraz delikatna i aksamitna masa sernikowa. Brzmi już bardzo apetycznie… Dochodzi do tego jeszcze aromatyczna kruszonka z dodatkiem migdałów. Coś pysznego!
Składniki i przepis na kruche ciasto:
- 160g mąki
- 75g cukru
- 30g gorzkiego kakao
- 110g masła
Mąkę, cukier i kakao łączymy ze sobą w misce. Wysypujemy na blat, a następnie dodajemy zimne masło. Całość siekamy nożem przez chwilę aby nie ogrzewać ciasta niepotrzebnie, a następnie szybko ugniatamy rękoma. Ciasto schładzamy przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie wykładamy ciasto na tortownicę o średnicy 26cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Podpiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180°C i studzimy.
Składniki i przepis na kruszonkę:
- 150g mąki pszennej
- 70g cukru
- 100g masła
- 120g płatków migdałowych
Wszystkie składniki wkładamy do miski i rozcieramy do momentu aż powstanie nam kruszonka. Jeżeli będzie miała konsystencję piasku – dodajemy jeszcze 10g masła. Przechowujemy w lodówce na czas przygotowania masy twarogowej.
Składniki i przepis na masę twarogową:
- 1kg twarogu firmy Piątnica
- 200g masła
- 180g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 200ml śmietanki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do puszystości i do momentu aż zmieni barwę na jasną. Cały czas miksując dodajemy stopniowo jajka. Następnie do ubitej masy dodajemy stopniowo twaróg, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód i przykrywamy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 60-70 minut. Studzimy.