Tym razem przepis na sernik! Bardzo delikatny i kremowy, o smaku wanilii i pomarańczy. Jest on na spodzie zbożowo-migdałowym, a całość wykańcza polewa z białej czekolady, która idealnie łączy się z resztą składników.
Składniki i przepis na spód zbożowo-migdałowy:
- 100g migdałów bez skórki
- 200g ciasteczek zbożowych
- 100g masła
Migdały prażymy na suchej patelni bądź w piekarniku, mielimy je w malakserze wraz z ciasteczkami. Masę przekładamy do miseczki i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wykładamy foremkę o średnicy 25cm papierem do pieczenia, a następnie wysypujemy masę ciasteczkową. Mocno dociskamy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.
Składniki i przepis na masę twarogową:
- 450g białej czekolady
- 500g twarogu firmy Piątnica
- 4 jajka
- 300g kwaśnej śmietany 18%
- skórka starta z połowy pomarańczy
- ziarenka z laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Do misy miksera dodajemy pozostałe składniki – twaróg, jajka, kwaśną śmietanę, skórkę pomarańczową oraz ziarenka z całej laski wanilii. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia się składników. Wyciągamy foremkę z wcześniej przygotowanym spodem z lodówki, a następnie owijamy boki oraz spód foremki folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Musimy bardzo szczelnie go owinąć, jest to bardzo ważne. 🙂 (Kąpiel wodna polega na tym, że wkładamy foremkę z ciastem do większej formy, bądź naczynia żaroodpornego. Wysokość wody musi sięgać do połowy wysokości foremki z ciastem. Dzięki temu sernik jest delikatny, kremowy oraz nie pęka podczas pieczenia) Następnie wylewamy naszą masę twarogową na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na opcji góra-dół i pieczemy przez około 80 minut. Sernik ma być wypieczony i ścięty z wierzchu, ale nie ma być przypieczony. Odpowiednią konsystencję uzyska dopiero po całej nocy spędzonej w lodówce.
Składniki i przepis polewę z białej czekolady:
- 100g białej czekolady
- 55g śmietanki kremówki 30%
- 30g płatków migdałowych
Białą czekoladę i śmietankę kremówkę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia, aby czekolada lekko stężała. W tym czasie prażymy płatki migdałowe – dodajemy je na suchą patelnię i cały czas mieszamy do momentu, aż złapią trochę koloru. Na wystudzony sernik wylewamy polewę czekoladową, a następnie wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi. Smacznego! 🙂
Biała czekolada w serniku to smakowy duet, które sprawdzi się w każdym wydaniu! 🙂
Natomiast wersja migdałowa wydaje się nie być oczywistym wyborem. Dlatego na pewno warto odtworzyć przepis – by wypróbować takie połączenie.
Sernik idealny, pysznie wygląda.
Skorzystałam z inspiracji polewa + prażone płatki migdałów. Wygląda to pięknie! 🙂
mega, bardzo mi sie podoba