Sernik migdałowy z białą czekoladą
Serniki Pieczone

Sernik migdałowy z białą czekoladą

Tym razem przepis na sernik! Bardzo delikatny i kremowy, o smaku wanilii i pomarańczy. Jest on na spodzie zbożowo-migdałowym, a całość wykańcza polewa z białej czekolady, która idealnie łączy się z resztą składników.

Składniki i przepis na spód zbożowo-migdałowy:

  • 100g migdałów bez skórki
  • 200g ciasteczek zbożowych
  • 100g masła

Migdały prażymy na suchej patelni bądź w piekarniku, mielimy je w malakserze wraz z ciasteczkami. Masę przekładamy do miseczki i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wykładamy foremkę o średnicy 25cm papierem do pieczenia, a następnie wysypujemy masę ciasteczkową. Mocno dociskamy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.

Sernik migdałowy z białą czekoladą

Składniki i przepis na masę twarogową:

  • 450g białej czekolady
  • 500g twarogu firmy Piątnica
  • 4 jajka
  • 300g kwaśnej śmietany 18%
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • ziarenka z laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Do misy miksera dodajemy pozostałe składniki – twaróg, jajka, kwaśną śmietanę, skórkę pomarańczową oraz ziarenka z całej laski wanilii. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia się składników. Wyciągamy foremkę z wcześniej przygotowanym spodem z lodówki, a następnie owijamy boki oraz spód foremki folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Musimy bardzo szczelnie go owinąć, jest to bardzo ważne. 🙂 (Kąpiel wodna polega na tym, że wkładamy foremkę z ciastem do większej formy, bądź naczynia żaroodpornego. Wysokość wody musi sięgać do połowy wysokości foremki z ciastem. Dzięki temu sernik jest delikatny, kremowy oraz nie pęka podczas pieczenia) Następnie wylewamy naszą masę twarogową na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na opcji góra-dół i pieczemy przez około 80 minut. Sernik ma być wypieczony i ścięty z wierzchu, ale nie ma być przypieczony. Odpowiednią konsystencję uzyska dopiero po całej nocy spędzonej w lodówce.

Sernik migdałowy z białą czekoladą

Składniki i przepis polewę z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 55g śmietanki kremówki 30%
  • 30g płatków migdałowych

Białą czekoladę i śmietankę kremówkę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia, aby czekolada lekko stężała. W tym czasie prażymy płatki migdałowe – dodajemy je na suchą patelnię i cały czas mieszamy do momentu, aż złapią trochę koloru. Na wystudzony sernik wylewamy polewę czekoladową, a następnie wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi. Smacznego! 🙂

Sernik migdałowy z białą czekoladą

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

4 Comments

  1. Biała czekolada w serniku to smakowy duet, które sprawdzi się w każdym wydaniu! 🙂
    Natomiast wersja migdałowa wydaje się nie być oczywistym wyborem. Dlatego na pewno warto odtworzyć przepis – by wypróbować takie połączenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *