Tym razem trochę zdrowsza wersja ciasteczek, a mianowicie przepis na ciasteczka owsiane! 🙂 Z dodatkiem słonecznika, sezamu, rodzynek oraz żurawiny. Aromatyzowane skórką z cytryny oraz wanilią, z niewielką ilością cukru. Jest on dodany tylko minimalnie… 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂
Składniki i przepis około 40 ciasteczek owsianych ze słonecznikiem:
- 200g miękkiego masła
- 400g płatków owsianych
- 80g ziaren słonecznika
- 50g otrębów pszennych
- 30g sezamu
- garść rodzynek (do podbicia smaku, niewymagane)
- garść żurawiny (do podbicia smaku, niewymagane)
- 5 jajek
- 8 łyżek cukru pudru
- skórka starta z całej cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane, ziarna słonecznika, otręby, sezam i posiekane rodzynki z żurawiną łączymy ze sobą.
Miękkie masło i skórkę z cytryny miksujemy z cukrem pudrem do puszystości, a następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksujemy. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Dodajemy mieszankę z płatkami owsianymi i mieszamy szpatułką, bądź ręką do dokładnego wymieszania się składników. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Z ciasta formujemy kuleczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je rozgniatamy np. łyżeczką. U mnie mieści się 9 lub 12 sztuk w zależności od wielkości, należy zachować odstępy, ponieważ ciastka rosną podczas pieczenia. Pieczemy na opcji góra-dół w temperaturze 180°C przez około 14-18 minut w zależności od wielkości.