Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Ciasteczka Zdrowe słodkości

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Tym razem trochę zdrowsza wersja ciasteczek, a mianowicie przepis na ciasteczka owsiane! 🙂 Z dodatkiem słonecznika, sezamu, rodzynek oraz żurawiny. Aromatyzowane skórką z cytryny oraz wanilią, z niewielką ilością cukru. Jest on dodany tylko minimalnie… 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Składniki i przepis około 40 ciasteczek owsianych ze słonecznikiem:

  • 200g miękkiego masła
  • 400g płatków owsianych
  • 80g ziaren słonecznika
  • 50g otrębów pszennych
  • 30g sezamu
  • garść rodzynek (do podbicia smaku, niewymagane)
  • garść żurawiny (do podbicia smaku, niewymagane)
  • 5 jajek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • skórka starta z całej cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane, ziarna słonecznika, otręby, sezam i posiekane rodzynki z żurawiną łączymy ze sobą.
Miękkie masło i skórkę z cytryny miksujemy z cukrem pudrem do puszystości, a następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksujemy. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Dodajemy mieszankę z płatkami owsianymi i mieszamy szpatułką, bądź ręką do dokładnego wymieszania się składników. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Z ciasta formujemy kuleczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je rozgniatamy np. łyżeczką. U mnie mieści się 9 lub 12 sztuk w zależności od wielkości, należy zachować odstępy, ponieważ ciastka rosną podczas pieczenia. Pieczemy na opcji góra-dół w temperaturze 180°C przez około 14-18 minut w zależności od wielkości.

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *