Amerykańskie, kruche ciasteczka czekoladowe z płynącą czekoladą w środku, z dodatkiem wanilii oraz na bazie masła. Idealne na święta, uwierzcie mi, że zrobią furorę w waszym domu! 🙂
Składniki i przepis na amerykańskie ciasteczka czekoladowe:
- 200g masła
- 310g cukru pudru
- 2 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 310g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400g czekolady deserowej
- pół łyżeczki drobnej soli
Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. 300g czekolady kroimy na większe kawałki, a 100g czekolady ścieramy na tarce, lub bardzo drobno siekamy nożem. Dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w 180°C przez około 10-13 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.