Kokosanki na białkach


Zawsze mam problem z wykombinowaniem, co mogę zrobić w momencie, gdy zostaną mi białka z wcześniejszych wypieków. Jakiś czas temu przygotowałem czekoladową babkę na białkach,  a teraz pokażę Wam jak przygotować pyszne i szybkie w przygotowaniu kokosanki.

Składniki na kokosanki:

  • 3 białka
  • 200g cukru
  • 200g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubijamy do momentu wytworzenia się piany, a następnie dodajemy cukier. Dodajemy najlepiej powoli, po jednej łyżce czekając, aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru miksujemy minimum 7-8 minut. Po tym czasie wyłączamy mikser i bierzemy trochę piany pomiędzy dwa palce. Jeżeli podczas rozcierania czujemy chociaż najmniejsze drobinki cukru, miksujemy dalej jeszcze chwilę. Po dodaniu cukru nie ma możliwości, żeby piana się przebiła, więc nie ma się co przejmować.
Do ubitej i sztywnej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C do momentu, aż osiągną złoty kolor.

 


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdy weekend. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *