
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, całość oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi.
Składniki i przepis na czekoladowe ciasto na białkach:
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g mąki
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 białek
Miękkie masło ucieramy z 50g cukru na puch, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, miksujemy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Cukier należy dodawać małymi partiami. Gdy białka są już sztywne, dodajemy 1/3 białek do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do formy (keksówka o wymiarach ok. 8×30) wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50-55 minut. (Przed wyjęciem należy sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone metodą tzw. suchego patyczka) Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową i od razu posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi.
Składniki i przepis na polewę czekoladową:
- 100g masła
- 4 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- płatki migdałowe do posypania
Do rondelka wlewamy gorącą wodę, masło, cukier puder i podgrzewamy chwilę, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy przesiane kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa. Gdy polewa zacznie lekko tężeć, oblewamy nią ciasto.

Hej, bardzo mi miło, że korzystasz z mojego bloga! 🙂 Mam na imię Mikołaj, mam 23 lata i skończyłem kierunek technologii żywności o specjalizacji cukierniczej. Pieczeniem ciast pasjonuje się już od dziecka, myślę, a bardziej na poważnie traktuje to już od około 10 lat. Pracowałem w cukierniach, piekarniach, restauracjach, a nawet pracowałem w cukierni Krzysztofa Ilnickiego. Każdy swój przepis staram się pisać w sposób zrozumiały, tak, aby każdy laik nie miał problemu z jego wykonaniem.