Czekoladowa babka na białkach

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, całość oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki na ciasto:

    • 100 g masła
    • 200 g cukru
    • 200 g czekolady gorzkiej
    • 150 g mąki
    • szczypta soli
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 8 białek

Miękkie masło ucieramy z 50g cukru na puch, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, miksujemy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Cukier należy dodawać małymi partiami. Gdy białka są już sztywne, dodajemy 1/3 białek do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do formy (keksówka o wymiarach ok. 8×30) wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50-55 minut. (Przed wyjęciem należy sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone metodą tzw. suchego patyczka) Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową i od razu posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi.


Składniki na polewę:

  • 100g masła
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • płatki migdałowe do posypania

Do rondelka wlewamy gorącą wodę, masło, cukier puder i podgrzewamy chwilę, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy przesiane kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa. Gdy polewa zacznie lekko tężeć, oblewamy nią ciasto.

Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej poważnie. Bloga założyłem, by stworzyć kolejne miejsce w internecie z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami. Na nowe przepisy zapraszam serdecznie w każdą sobotę. :)
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *