Czekoladowa babka na białkach
Boże Narodzenie Ciasta ucierane

Czekoladowa babka na białkach

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, całość oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki i przepis na czekoladowe ciasto na białkach:

    • 100 g masła
    • 200 g cukru
    • 200 g czekolady gorzkiej
    • 150 g mąki
    • szczypta soli
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 8 białek

Miękkie masło ucieramy z 50g cukru na puch, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, miksujemy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Cukier należy dodawać małymi partiami. Gdy białka są już sztywne, dodajemy 1/3 białek do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do formy (keksówka o wymiarach ok. 8×30) wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50-55 minut. (Przed wyjęciem należy sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone metodą tzw. suchego patyczka) Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową i od razu posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi.


Składniki i przepis na polewę czekoladową:

  • 100g masła
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • płatki migdałowe do posypania

Do rondelka wlewamy gorącą wodę, masło, cukier puder i podgrzewamy chwilę, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy przesiane kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa. Gdy polewa zacznie lekko tężeć, oblewamy nią ciasto.

Czekoladowa babka na białkach

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *