Ciasto bananowe z cynamonem i bakaliami


Często zdarza nam się wyrzucać przejrzałe banany, a przecież można je wykorzystać w ciekawy sposób, np. przygotowując pyszne ciasto, shake bananowy, a nawet lody. Tym razem pokażę Wam ciekawy przepis na ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, słonecznika, żurawiny, rodzynek oraz orzechów. Jest rewelacyjne w smaku, bardzo aromatyczne i wilgotne. Bardzo ładnie się prezentuje. 🙂

Składniki na ciasto:

    • 5 dojrzałych bananów
    • 3/4 szklanki brązowego cukru
    • 2 jajka
    • 50g roztopionego masła
    • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
    • łyżeczka cynamonu
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • garść ziaren słonecznika
    • garść rodzynek i żurawiny
    • garść posiekanych orzechów włoskich
    • garść posiekanych orzechów laskowych


Wszystkie suche składniki łączymy razem w osobnej misce. Mąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy brązowy cukier, roztopione masło i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy bakalie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 34×12 wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone.


Mam na imię Mikołaj, mam 19 lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się tak naprawdę w dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie. Wolne chwile spędzam na udoskonalaniu swoich umiejętności, a także na pisaniu dla Was przepisów.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *