Tym razem przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską! 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser nie jest zbyt kwaśny – wszystko jest idealnie wyważone. Dodatkowo puszysta beza szwajcarska doskonale komponuje się w połączeniu z kwaśnym musem. 🙂 Deser jest dosyć szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zaskoczy wszystkich! 🙂
Do wykonania deseru potrzebne są formy silikonowe w kształcie półkul. Do wykonania tego deseru użyłem takich foremek.
Składniki i przepis na masę cytrynową z lemon curd:
- 110g cukru
- świeżo otarta skórka z 2 cytryn
- 160 ml soku z cytryny
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 95g masła
- 10g żelatyny na 40ml wody
- 3 żółtka
- 1 jajko
Żelatynę zalewamy 40ml wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier, sok z cytryny, świeżo startą skórkę, sok z pomarańczy, żółtka oraz jedno jajko umieszczamy w garnuszku z podwójnym dnem. Umieszczamy na palniku o średniej mocy i doprowadzamy do temperatury około 85ºC. Zdejmujemy z palnika, dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone wcześniej w mniejsze kawałki. Masę wylewamy do silikonowych foremek i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone półkule umieszczamy w zamrażalniku i czekamy do momentu, aż się całkowicie zamrożą. Po tym czasie przygotowujemy bezę.
Składniki i przepis na bezę szwajcarską:
- 75g białka
- 100g drobnego cukru
- szczypta soli
Białka, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy do momentu osiągnięcia około 65ºC, po tym czasie zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Miksujemy do momentu, aż beza wystygnie i będzie sztywna. Następnie gotowe, zmrożone już ciastka nabijamy na drewnianą wykałaczkę, pionowo zanurzamy w bezie i szybko wyciągamy. Na sam koniec, bezę opalamy palnikiem lub posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
ile półkul wychodzi z tych proporcji
6 porcji
Po jakim czasie od zrobienia deseru najlepiej jest ją podać gościom? I ile czasy trwa rozmrażanie półkul? Można przygotować je dzien wcześniej?
Można przygotować dzień wcześniej, nawet jak będą w lodówce 3-4 dni, to nic się nie stanie.
Półkule rozmrażają się bardzo szybko, w temperaturze pokojowej myślę, że do godziny. W lodówce do 3-4 godzin.
Kolejny deser z idealną równowagą smaku, lekko kwaskowaty, doskonały na gorące dni. 🙂
Warto spróbować, mimo że nie jest najprostszy, szczególnie problematyczne jest maczanie w bezie, ponieważ półkula szybko się nagrzewa, tworząc śliską powierzchnie, która utrudnia zadanie. Dodam, że deser najlepiej smakuje, gdy bezy jest spora warstwa 😀
Super! 😀 Niestety, jest to minus półkul, trzeba z nimi pracować bardzo szybko. Można nie wyjmować wszystkich naraz, tylko po 2-3 sztuki i na spokojnie je przygotować. 😉