Bezy

Lizaki bezowe

Hejka! W dzisiejszym wpisie przedstawiam prosty sposób na przygotowanie lizaków bezowych. Możecie wykonać je dla swoich bliskich na święta- to super alternatywa dla kupnych słodyczy! 🙂

 

Składniki:

  • 140g białek jaj (u mnie były to białka z 4 jajek),
  • 280g cukru,
  • 5/6 słomek papierowych,
  • opcjonalnie barwniki spożywcze i posypka cukrowa.

Wykonanie:

Na kąpieli wodnej ustawiamy miskę z białkami i cukrem, mieszamy rózgą do rozpuszczenia cukru. UWAGA: Trzeba uważać, aby nie przegrzać białek! Stan rozpuszczenia sprawdzamy biorąc odrobinę masy między palce- jeśli nie czuć kryształków cukru, znaczy to, że jest już rozpuszczony. 

Następnie ściągamy naszą masę i ubijamy ją od najniższych do najwyższych obrotów, aż do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania możemy dodać barwnik, ja użyłam pół łyżeczki niebieskiego barwnika w proszku. Piekarnik nagrzewamy do 70° w opcji pieczenia góra-dół z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Naszą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z wybraną tylką, Każdą ze słomek przyklejamy odrobiną piany, zachowując odstępy. Wyciskamy masę w wybrany przez nas kształt, tak aby zakryć część słomki. Na tak przygotowane lizaki sypiemy cukrową posypkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 2 i poł godziny. Po wypieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piecu.

Jeśli planujecie podarować komuś taki słodki upominek polecam zapakować go w celofan i przewiązać kolorową wstążką.

Smacznego!

AutorKasia

Hej, hej!
Mam na imię Kasia i mam 23 lata. Pieczeniem interesuję się od najmłodszych lat. Już jako mała dziewczynka pasjonowało mnie pomaganie kobietom z mojej rodziny w przygotowywaniu słodkości. Dziś, jako dorosła kobieta, staram się zawsze wkładać całe serce w przygotowywane przeze mnie wypieki, a sprawdzonymi przepisami chętnie dzielę się z bliskimi, a od niedawna również z Wami - czytelnikami bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *