Hejka! W dzisiejszym wpisie przedstawiam prosty sposób na przygotowanie lizaków bezowych. Możecie wykonać je dla swoich bliskich na święta- to super alternatywa dla kupnych słodyczy! 🙂
Składniki:
- 140g białek jaj (u mnie były to białka z 4 jajek),
- 280g cukru,
- 5/6 słomek papierowych,
- opcjonalnie barwniki spożywcze i posypka cukrowa.
Wykonanie:
Na kąpieli wodnej ustawiamy miskę z białkami i cukrem, mieszamy rózgą do rozpuszczenia cukru. UWAGA: Trzeba uważać, aby nie przegrzać białek! Stan rozpuszczenia sprawdzamy biorąc odrobinę masy między palce- jeśli nie czuć kryształków cukru, znaczy to, że jest już rozpuszczony.
Następnie ściągamy naszą masę i ubijamy ją od najniższych do najwyższych obrotów, aż do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania możemy dodać barwnik, ja użyłam pół łyżeczki niebieskiego barwnika w proszku. Piekarnik nagrzewamy do 70° w opcji pieczenia góra-dół z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Naszą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z wybraną tylką, Każdą ze słomek przyklejamy odrobiną piany, zachowując odstępy. Wyciskamy masę w wybrany przez nas kształt, tak aby zakryć część słomki. Na tak przygotowane lizaki sypiemy cukrową posypkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 2 i poł godziny. Po wypieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piecu.
Jeśli planujecie podarować komuś taki słodki upominek polecam zapakować go w celofan i przewiązać kolorową wstążką.
Smacznego!